Trufele i-au adus o amendă de 2.000 lei

de | 12/07/2018 | Actualitate, Rural

Polițiștii au mai prin un bărbat care culegea trufe fără autorizație. Miercuri, 11 iulie, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Stăniţa împreună cu lucrătorii din cadrul Ocolului Silvic Roman au găsit în pădurea ’’Poiana Ţepăriei’’, din Stănița, aflată în administrarea Ocolului Silvic Roman, un tânăr de 28 de ani din Oniceni, care recolta trufe fără să dețină autorizație, cu ajutorul a patru câini dresați din rasa Lagotto Romangnolo.

Polițiștii au găsit asupra acestuia cantitatea de 2,4 kg trufe negre, care a fost confiscată și predată lucrătorilor silvici. Bărbatul a fost sancționat contravențional cu 2.000 lei.

Aducem în atenție opiniei publice prevederile art. 17, lit. c, din Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, conform căreia constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 până la 5.000 recoltarea din fondul forestier național a produselor nelemnoase specifice (trufe), fără acordul proprietarului și/sau a ocolului silvic care asigură administrarea pădurii. – comunicat de presă IPJ Neamț

Săptămâna trecută, alți patru hunedoreni au fost prinși că culegeau trufe fără autorizație, în pădurea din comuna Doljești. Trufele sunt ciuperci foarte căutate de restaurantele de lux, fiind considerate diamantele pământului. Un kilogram de trufe se poate vinde cu până la 100 de euro.

Conform legii, recoltarea și/sau achiziționarea produselor nelemnoase specifice fondului forestier național se fac/se face pe baza autorizațiilor emise de ocolul silvic care asigură administrarea sau serviciile silvice, conform instrucțiunilor aprobate prin ordin al autorității publice centrale care răspunde de silvicultura, precum și pe baza autorizației de recoltare/achiziționare emise de autoritatea competentă pentru protecția mediului.

În cazul fondului forestier care nu se afla în administrarea unui ocol silvic se vor emite doar în baza acordului scris al proprietarului fondului forestier.

 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.