ADR Nord-Est face planuri pentru un aer mai curat pentru romașcani

de | 16/07/2018 | Local, Util

Municipiul Roman se angajează să accelereze procesul de reducere a emisiilor de CO2, să crească rezistența teritoriilor și să ofere acces universal la servicii energetice sigure, durabile și accesibile pentru toți. Aceste angajamente, care trebuie îndeplinite până în anul 2050, reprezintă viziunea a 7.755 localități din 53 de țări, țări ce sunt parte a „Convenției Primarilor pentru Energie și Climă”.

Acțiunile concrete care vor duce, în final, la o calitate mai bună a vieții la nivelul municipiului Roman și a altor localități din această regiune a țării vor fi implementate de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est.

Prin aderarea la initiațiva europeană Convenția Primarilor pentru Energie și Climă autoritățile locale din regiunea noastră și-au oficializat angajamentul de a întreprinde măsuri concrete, coerente și cu impact în sensul reducerii emisiilor generate de consumul de energie și adaptarea la schimbările climatice. Astfel, celor 6 membri din Regiunea Nord – Est (Bacău, Botoșani, Huși, Moinești, Roman și Vaslui) li s-au alăturat de curând alte patru localități (Iași, Piatra Neamț, Suceava, Comuna Victoria – județul Iași) care s-au angajat în procesul de tranziție energetică.” – comunicat ADR Nord-Est

CoM step by step

Pentru a putea transpune aceste deziderate în măsuri concrete, semnatarii convenției vor elabora în maxim doi ani, câte un Plan de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă (PAEDC) ce vor contribui la:

  • reducerea gazelor cu efect de seră cu 40 % până în 2030 prin îmbunătățirea eficienței energetice și printr-o utilizare sporită a surselor regenerabile de energie;
  • adaptarea la efectele schimbărilor climatice prin integrarea strategiilor de atenuare și de adaptare la efectele schimbărilor climatice.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est va organiza în perioada imediat următoare o serie de ateliere de lucru pentru a veni în sprijinul echipelor autorităților locale implicate în procesul de elaborare și actualizare a Planurilor de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă. Demersul beneficiază de finanțare din partea Programului Orizont 2020 prin proiectul EMPOWERING, implementat în Regiunea Nord-Est de ADR Nord – Est.

EMPOWERING logo e1531388764922

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.