Parcul Municipal, oază de cultură: prima ediție a târgului de carte Libris va avea loc săptămâna viitoare

de | 07/08/2018 | Cultură, Local

Prima ediție a târgului de carte Libris va avea loc la Roman, în Parcul Municipal, în perioada 16 – 19 august. Este pentru prima dată când în urbea mușatină are loc un asemenea eveniment, dar organizatorul principal, Camera de Comerț și Industrie Neamț, are în portofoliu experiența a șapte ediții de târg de carte la Piatra Neamț.

Romanul este o zonă într-o dezvoltare puternică, în sensul în care comunitate se manifestă ca o comunitate ce-și manifestă foarte bine politică și direcția de dezvoltare. Târgul de carte este o acțiune la care noi ținem foarte mult (n.r. – va fi a VIII-a ediție la Piatra Neamț, anul acesta) și pe care o organizăm foarte greu. Este o muncă de câteva luni și fără niște oameni care sunt cu adevărat dedicați nu ar fi avut loc.

Mihai Apopii, președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț

Primarul municipiului Roman și-a exprimat speranța ca acest eveniment să devină o tradiție în oraș.

Am achiesat din momentul în care mi-ați făcut propunerea; pentru că  este un eveniment inedit pentru Roman și pentru că, din punct de vedrre cultural, la noi este o efervescență și o dinamică: expoziții, lansări de carte, festivaluri. Eu îmi doresc ca acest târg de carte să devină  tradiție. Pentru acest an am optat ca spațiu de desfășurare Parcul Municipal, având în vedere că în ultimii ani, acest loc se bucură de o prezență tot mai numeroasă a romașcanilor.

Lucian Micu, primarul municipiului Roman

Targul de carte Libris conferinta de presa 9476

Târgul de carte Libris – conferință de presă

Scriitorul și criticul Cristian Livescu, membru al echipei de organizare, a precizat că târgurile de carte au drept scop, printre altele, să ofere tinerilor posibilitatea de a se îndrepta către cărți și publicului de toate vârstele să răsfoiască și să cumpere cărți din cele mai diverse.

Vrem să atragem publicul tânăr spre carte, să îl învățăm să își construiască singur biblioteca. Bibliotecile părinților sunt depășite, cu greu se duce spre ele tânăra generație, trebuie să îi învățăm pe copii să-și aleagă singuri cărțile și autorii, să citească ceea ce rezonează cu sufletul lor. La târgurile de carte nu există un domeniu preferat, se vând cărți din cele mai diverse domenii. Am avut surpriza, la aedițiile de la Piatra Neamț, să observăm că s-au vândut multe cărți tip documentar, cărți de cercetare științifică, adevărate exegeze literare.

Cristian Livescu, scriitor și critic literar și de artă

În cele patru zile ale evenimentului vor avea loc patru conferințe, câte una în fiecare seară, la care vor fi prezenți invitați din toată țara.

Scriitorul și criticul literar Lucian Strochi a făcut  o pledoarie pentru Roman spus că-și dorește, pentru prima ediție a acestui târg, „vreme frumoasă și puțin romantism”. El a dezvăluit și numele unuia dintre invitați: academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române.

Romanul este o capitală culturală, mă gândesc și la tradiție, la Macarie (n.r. – episcop al Romanului în sec. al XVI-lea). Romanul înseamnă și Max Blecher și alte nume importante, ale scriitorilor contemporani. Romașcanii iubesc cartea, au o pepinieră extraordinară și au un avantaj în existența Institutului Franciscan și a Arhiepiscopiei. Dar aș vrea să vedem în aceste târguri de carte o replică la incultură. Din păcate, incultura azi, în România, a luat formele cele mai agresive, chiar triviale, suburbane. Mie mi se pare că o carte este un pansament pentru o rană pe care acest popor o are. Nu trebuie neapărat să punem în spate Centenarul sau alt eveniment, fiindcă poporul român este într-o degringoladă și cartea este cel mai sigur reper de stabilitate, de frumos.

Lucian Strochi, scriitor și critic literar și de artă

Preotul Cornel Paiu, președintele Societății Culturale Clepsidra, a vorbit despre rolul acestei organizații în desfășurarea târgului de carte, precizând că a luat legătura cu mai multe edituri din țară și că o parte dintre invitați au răspuns demersurilor Societății Clepsidra, urmând să aibă loc mai multe lansări de carte și conferințe la care vor participa membri ai Uniunii Scriitorilor din România. Cornel Paiu a adăugat că și  editura Papirus Media din Roman va fi prezentă la târgul de carte, iar vizitatorii vor avea ocazia de a se întâlni cu o parte dintre autori.

Preotul Daniel Romila, directorul editurii Serafica, a recunoscut că i-a fost dificil să organizeze un eveniment de amploare într-o lună plină de concedii, dar a promis că cele mai importante cărți ale editurii vor fi la îndemâna doritorilor. Totodată, preotul Romila asugerat o nouă întâlnire la sfârșitul târgului, pentru  a fi prezentate concluziile.

Târgul de Carte Libris se organizează cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Neamț. Târgul va avea două secțiuni: pavilion pentru expoziție de carte și pavilion pentru lansări și conferințe. Deschiderea oficială va avea loc joi, 16 august, la ora 12.00, dar în următoarele trei zile activitățile vor începe la ora 10.00 și vor ține până seara, în jurul orei 20.00.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.