Peste 35.000 de nemțeni nu vor penali în funcții publice

42

Mai mult de 35.000 de nemțeni au semnat pentru ca demnitarii cu probleme penale (condamnări) să nu mai aibă acces la funcțiile publice. „Fără penali în funcții publice”este o inițiativă cetățenească susținută de USR. Astfel, conform președintelui USR Neamț, Radu Samson, 35.027 de nemțeni au semnat pentru această inițiativă.

La nivel de Neamț au participat la această campanie (în cifre aproximative): 40 de membri USR, 60 de voluntari angrenați activ în proiectul #FaraPenali din Neamț, București, Bacău, Iași, Suceava și Diaspora, peste 200 de voluntari care au strâns personal semnături de la rude, prieteni, vecini, colegi de serviciu. Nu voi nominaliza pe nimeni pentru că toate eforturile voastre au fost importante indiferent de gradul de implicare pe care și l-a permis fiecare. Îmi cer scuze dacă am omis pe cineva sau poate chiar o întreagă categorie de actori importanți în acest proiect. Dacă am făcut-o e probabil din cauza oboselii. Vă mulțumesc tuturor în egală măsură pentru ajutor și mă bucur că și noi nemțenii am demonstrat că ne dorim o schimbare în România. 35.000 de semnături e un strigăt destul de puternic în acest sens.

Radu Samson, președinte USR Neamț

Potrivit Legii 189/1999, o inițiativă cetățenească de modificare a Constituției are nevoie de 500.000 de semnături, dintre care 20.000 să provină din cel puțin 21 de județe din țară, strânse în șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial. Inițiativa Fără Penali îndeplinește ambele condiții și va ajunge în Parlament după ce semnăturile vor fi validate de primării. Inițiativa Fără Penali a depășit pragul de 20.000 de semnături în 23 de județe, printre care și județul Neamț.

Inițiativa Fără Penali în funcții publice propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, cel de-al treilea, având următorul conținut: “Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”

La nivel național, inițiativa Fără Penali a strâns 1.000.000 de semnături.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult