Primarul Micu aruncă responsabilitatea blocării punții la administrația comunei Horia

de | 03/09/2018 | Administrație, Local, Rural

înRoman.ro a atras atenția, în urmă cu câteva zile, că Primăria Roman își bate joc de sute de cetățeni care folosesc puntea peste râul Moldova, după ce a găsit varianta de a bloca accesul motoretelor și al scuterelor pe punte punând un bloc de beton în fața accesului dinspre municipiu. Problema este că și oamenii care fac naveta cu bicicleta sunt afectați, aceștia abia reușind, după multe manevre, să treacă cu bicicleta din oraș pe punte. Spațiul lăsat pentru trecere este atât de mic încât o persoană cu două sacoșe în mâini poate trece doar de-a latul, iar despre un căriucior nici nu poate fi vorba.

punte Cotu Vames blocata 1784Cetățenii au reacționat, iar luni, 3 septembrie, în cadrul conferinței de presă, primarul Lucian Micu a fost întrebat de ce a luat această măsură și ce are de gând să facă mai departe. Edilul a precizat că are în vedere un proiect pentru amenajarea zonei, că săptămâna viitoare va face un alt sistem acolo pentru a bloca accesul scuterelor și al motocicletelor și că măsura pe care a luat-o a fost ca urmare a unei solicitări primite în acest sens de la administrația locală de la Horia.

Acolo avem în vedere realizarea unui proiect pornind de la microhidrocentrală spre puntea pietonală și mai departe, dacă vom obține finanțare, vom amenaja faleza. Va fi un proiect în două etape (…) În această săptămână vom monta un sistem cu blocarea accesului cu vehicule motorizate pe puntea pietonală și să-i păstrăm această destinație de punte pietonală. Toate aceste demersuri și inclusiv blocarea pe care am făcut-o săptămâna trecută s-a făcut la solicitarea autorităților publice din comuna Horia.

Lucian Micu, primarul municipiului Roman

Există o problemă cu această declarație a primarului Micu: poziția primarului comunei Horia nu este cea pe care a afirmat-o Lucian Micu în conferința de presă.

Eu am avut o discuție cu domnul primar Lucian Micu, dar aceasta s-a referit la a repara puntea și nicidecum la a bloca accesul. Ba chiar am vorbit cu el și după ce pus bolovanul ăla acolo și i-am siz că nu-i OK. Primăria Horia a administrat puntea până acum cinci ani și noi aveam mereu stoc de scânduri pentru înlocuirea celor uzate sau a celor care dispăreau. Eu nu știu ce a înțeles domnul primar Micu, dar eu nu am solicitat sub nicio formă așa ceva.

Cristian Baciu, primarul comunei Horia

De ce a ales Lucian Micu să dea vina pe altcineva pentru această decizie este de la sine înțeles: cetățenii nu au reacționat bine la „soluția” primăriei. Dar oare romașcanii vor/merită un primar care nu are puterea de a recunoaște că a greșit și de a remedia o problemă fără a pasa vina, așa cum făceam unii dintre noi când eram la grădiniță?

Conform hotărârii de Consiliu Local prin care puntea a fost dată în administrare orașului – în septembrie 2013 -, „municipiul Roman va asigura întreţinerea şi lucrările de reparaţie la acest obiectiv pe toata durata administrării şi va asigura accesul liber şi gratuit a pietonilor între Municipiul Roman şi localitatea Cotu Vameş.”

Până a trece în admnistrarea Romanului, de punte avea grijă de un locuitor al satului Cotu Vameș. Acesta era cel care lua scândurile de Primăria Horia și le monta pe punte de fiecare dată când era nevoie.

Calai punte Cotu Vames 0017

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.