Echipa feminină de fotbal ACS Vulpițele Galbene debutează în Liga a II-a

de | 12/09/2018 | Local, Sport

Chiar dacă nu sunt mulți romașcanii care au auzit de ele, în lumea fotbalistică Vulpițele Galbene sunt cunoscute și asta nu numai datorită unui nume inspirat ales, ci și pentru că anul trecut au impresionat pe toată lumea prin rezultatele obținute în Liga a III-a Feminin: a încheiat sezonul numai cu victorii, obținând maximum de puncte posibil, și au marcat 85 de goluri, încasând doar 11. Asta a făcut ca echipa să urce în divizia superioară, duminică, 16 septembrie, urmând să aibă primul meci în Liga a II-a. Performanțele sunt cu atât mai merituase dacă ținem cont că membrii echipei activează ca voluntari.

Am avut câteva fete care au părăsit echipa, unele au mers la studii, altele au plecat în străinătate, dar noi am muncit pe timpul verii ca să facem un lot cu care să putem face performanță. Am întărit echipa cu patru nume, nu am avut resursele financiare să facem transferuri dar am găsit înțelegere și am împrumutat pentru un sezon jucătoare cu experiență. Avem un lot de 22 de jucătoare cu care vom încerca să abordăm această competiție la un nivel cât mai ridicat.

Adelin Tălmăcel, antrenor

Cum se finanțează Vulpițele Galbene

În acest an, clubul a depus două proiecte de finanțare care au fost acceptate, obținând de la Consiliul Local Roman 9.999 lei și de la Consiliul Județean Neamț, de circa 33.000 de lei, bani cu care au achiziționat echipamentul și au mers în cantonament. Pentru jocurile în deplasare mai primesc un ajutor financiar de la Federația Română de Fotbal care acoperă o parte din costurile cu drumul și, dacă meciul e la mai mult de 250 km de Roman, o parte din costurile de cazare.

Din păcate Vulpițele Galbene este unul dintre puținele cluburi din țară care nu au sponsori din mediul privat, încercările de a atrage astfel de sponsori au fost la începutul existenței clubului, dar răspunsul negativ din partea mediului antreprenorial romașcan l-a făcut pe fondatorul clubului să-și canalizeze energiile spre performanță. Numai că creșterea în performanță vine cu niște costuri financiare, clubul fiind deschis colaborării cu orice antreprenor care dorește să investească într-un proiect de viitor.

Vulpitele Galbene conferinta de presa 2282

de la stânga la dreapta Oana Alexandra Anton (fundaș), Elena Chelmuș (psiholog), Adelin Tălmăcel (antrenor) și Denisa Bianca Calistru (portar)

De ce fotbal feminin!?

Pentru că am găsit oameni care-și doresc să facă asta, și aici mă refer la cei din staff, și pentru că am găsit material uman. Atât timp cât vom avea cu cine lucra și atât timp cât vom avea un pic de sprijin financiar vom continua să facem lucrul ăsta. Obținând un pic de performanță îți dorești mai mult și astfel lucrurile se clădesc cărămidă cu cărămidă.

Adelin Tălmăcel

Nu neapărat datorită jocului, sunt mai multe motive, unul dintre ele e colectivul care este foarte strâns.

Oana Alexandra Anton (Anto) – fundaș

Vrem să demonstrăm că și fetele pot fi la fel de bune ca băieții, poate câteodată mai bune.

Denisa Bianca Calistru – portar

„Încă ne luptăm cu mentalități”

În zona noastră, și nu mă refer neapărat la Roman ci la zona Moldovei, fotbalul feminin încă este privit cu suspiciune. În Ardeal, în București, când vorbești de fotbal feminin nimeni nu ridică din sprânceană. La noi nu e așa și s-a văzut și în preselecția de la Piatra Neamț unde am avut doar șase junioare la preselecție dintre care trei foarte bune. Am văzut că există talent acolo, dar deocamdată părinții sunt reticienți. Noi dorim să ne creștem jucătoarele, nu să aducem din alte părți.

Adelin Tălmăcel

ACS Vulpițele Galbene aste una dintre puținele echipe care are și un psiholog

În general, într-o echipă sportivă, prezența unui psiholog ajută foarte mult la comunicare, în echipă, între fete, la nivelul staff-ului, îi ajută pe tehnicieni să înțeleagă modul de gândire al copiilor sau al sportivilor, depinde foarte mult de etapa de dezvoltare la care se află cel care face sport. Ajută la unitatea echipei, la gestionarea înfrângerilor, dar și a succeselor.

Elena Chelmuș, psiholog

În Liga a II-a, ACS Vulpițele Galbene joacă în seria 1, împotriva altor șapte echipe: Ladies Târgu Mureș, Navobi Iași, Atletic Onix Râmnicu Sărat, ACS Viitorul Reghin, Selena Constanța, Măgura Bacău și Vasas 2 Femina Odorhei. Meciul de debut va avea loc duminică, 16 septembrie, de la ora 14.00, pe stadionul „Moldova” din Roman, împotriva formației Vasas 2 Femina Odorhei.

Vulpitele Galbene 1729Istoric 

În toamna anului 2013 prof. Adelin Tălmacel încearcă închegarea unei echipe de fotbal feminin la Colegiul Tehnic Miron Costin, cu care să participă în competițiile școlare (Olimpiada Națională a Sportului Școlar, Cupa Coca – cola etc). 

În 2014 apar primele rezultate notabile cu echipa, care la acea vreme se numea “Asociația Sportivă Miron Costin”: locul 1 la faza zonală a Cupei Coca Cola. Tot în anul 2014 se fac primii pași spre competițiile de fotbal feminin organizate de Federația Română de Fotbal prin participarea la primul turneu organizat pentru junioare la Odorheiul Secuiesc. 

În sezonul 2015 – 2016 echipa participă, cu dispensă din partea FRF, în „Liga Națională de junioare” dar odată cu abordarea competițiilor organizate de FRF trebuiesc îndeplinite și unele cerințe ale acestui forum, principala fiind transformarea asocieții sportive într – un club sportiv (asociațiile sportive au drepentruul să participe la competiții organizate cel mult până la nivel județean, cluburile sportive pot participa la competiții de nivel național). Sub presiunea acestei reguli, Adelin Tălmacel ia inițiativa înființării, pe cont propriu, a clubului sportiv ce poartă denumirea “Asociația Club Sportiv Vulpitele Galbene Român”. Acest nou club preia jucătoarele Asociației Sportive Miron Costin și va încheia parteneriate de colaborare cu Colegiul Tehnic Miron Costin, care și astăzi rămâne principalul partener al echipei, majoritatea jucătoarelor sunt sau au fost eleve ale acestui colegiu . 

În august 2016 Asociația Club Sportiv Vulpitele Galbene Român se afiliază la FRF și se înscrie pentru sezonul 2016 – 2017 în Liga a III – a de fotbal feminin iar cu echipa de junioare participă în Campionatul Național de Junioare unde obține calificarea la turneul final (în primele 12 echipe din țară). La finalul sezonului senioarele ocupă locul 4 din cele 8 echipe ale grupei din Liga a III – a. 

În sezonul 2017 – 2018 participă în Liga a III – a și obține locul 1 cu maximum de puncte posibile (42), obținând astfel promovarea în Liga a II – a. În Campionatul Național de Junioare obține din nou calificare la turneul final.

În sezonul 2018 – 2019 Asociația Club Sportiv Vulpitele Galbene Român va participa în Liga a II – a iar cu junioarele în Campionatul Național de Junioare.

De ce “vulpițele galbene”?

Denumirea clubului a fost alegerea fondatorului și a pornit de la ideea că, la acea vreme, jucătoarele puteau fi caracterizate ca fiind firave, inofensive și aparent blânde, dar destul de șirete încât să învingă adversari mult mai impunători, ca niște vuplițe. Deorace singurul echipament de joc de care dispunea echipa era galben, denumirea “Vulpițele Galbene” a venit natural.

Vulpitele Galbene 1718Prezentarea lotului pentru sezonul 2018 – 2019:

  • Nr. 1: Diana Năcuță – portar, imprumutată pentru acest sezon de la CSM Pașcani, născută în anul 2000, a mai jucat la CSM Pașcani, Heniu Prundu Bârgăului, Universitatea Galați;
  • Nr. 2: Iuliana Corina Neagu – fundaș, născută în anul 1995, legitimată la echipa noastră din 12.10.2016;
  • Nr. 3: Oana Andreea Poiană – fundaș, născută în 2001, legitimată la echipa noastră din 04.09.2017;
  • Nr. 4: Anda Francesca Ungureanu – atacant, născută în 2001, legitimată la echipa noastră din 04.09.2017;
  • Nr. 5: Valentina Vaman – fundaș/mijlocaș, imprumutată pentru acest sezon de la Heniu Prundu Bârgăului;
  • Nr. 6: Andreea Geanina Calfa – mijlocaș, născută în 2004, legitimată la echipa noastră în 02.02.2017, promovată de la junioare la echipa mare în august 2017;
  • Nr. 7: Maria Mădălina Nedelcu – fundaș, născută în 2001, transferată de la echipa Navobi Iași în octombrie 2016;
  • Nr. 8: Oana Alexandra Anton (Anto) – fundaș, născută în anul 2000, legitimată la 08.10.2015;
  • Nr. 9: Elena Adriana Jaleru – atacant, născută în 2003, legitimată la 02.09.2015, promovată de la junioare la senioare în septembrie 2016;
  • Nr. 10: Luciana Ștefana Mocanu – mijlocaș, născută în anul 2004, legitimată la 20.02.2018;
  • Nr. 11: Marina Florentina Borcilă – mijlocaș, născută în anul 2000, legitimată la 02.09.2015;
  • Nr. 12: Maria Diana Giurgilă – portar, născută în anul 2002, legitimată la 02.02.2017, promovată la echipa de senioare în septembrie 2017;
  • Nr. 13: Ana Maria Gherasim – atacant, născută în 1999, legitimată la 20.02.2018;
  • Nr. 14: Raluca Elena Rotila – fundaș, născută în 2002, legitimată la 15.09.2016, promovată la senioare în septembrie 2017;
  • Nr. 15: Cerasela Onode – fundaș, născută în 2003, legitimată din 07.09.2017, promovată la echipa mare în septembrie 2018;
  • Nr. 16: Ana Maria Ciaușu – mijlocaș, născută în anul 2001, legitimată la 04.09.2017;
  • Nr. 17: Maria Magdalena Caia – fundaș, născută în 1997, transferată de la Navobi Iași în august 2018, a mai jucat la Navobi Iași și Real Craiova;
  • Nr. 18: Iulia Patricia Ciaușu – fundaș, născută în anul 2001, legitimată la 04.09.2017;
  • Nr. 19: Paula Georgiana Agu – mijlocaș, născută în anul 1997, legitimată la 08.10.2015;
  • Nr. 20: Mădălina Apoputoaiei – mijlocaș, născută în 2002, venită împrumut pentru acest sezon de la CSM Pașcani;
  • Nr. 21: Roberta Marina Diac – mijlocaș, născută în anul 2002, legitimată la 02.09.2015;
  • Nr. 22: Denisa Bianca Calistru – portar, născută în 2002, legitimată la 04.09.2017.

Staff tehnic:

  • Adelin Ștefan Tălmăcel – președinte, antrenor licență B UEFA;
  • Ioan Diaconu – antrenor junioare;
  • Adrian Pricopoaia – scauter, antrenor secund;
  • Felix Ghuzan – antrenor portari;
  • Elena Chelmuș – psiholog;
  • Maria Genoveva Tălmăcel – medic;
  • Felix Neculăeș – kinetoterapeut.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.