Ziua Pompierilor din România, 170 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii

de | 13/09/2018 | Actualitate, Național

Mulți oameni le datorează viața, alții le sunt datori pentru că atunci când au fost loviți de o nenorocire le-a salvat bruma de avere. Ei sunt pompierii, salvatori de vieți și de bunuri, oameni care au o meserie pentru care nu oricine este făcut, oamenii care dau dovadă de eroism aproape în fiecare zi. Astăzi este Ziua Pompierilor din România, ziua care trebuie să le aducă românilor aminte de câteva ore din istoria noastră care chiar dacă nu s-a terminat cum am fi vrut, sunt ore care-i definesc pe pompieri.

Istoria

Revoluția de la 1848 în Țara Românească părea că a fost încununată de succes. Principele Bibescu abdicase iar revoluționarii își propuneau emanciparea clăcașilor și a evreilor, eliberarea robilor țigani, guvernarea după principiul separării puterilor în stat etc. Dar marile imperii nu priveau cu ochi buni toate astea și la 13 septembrie Imperiul Otaman își trimite armata spre București să restabilească ordinea dorită. Li se opune Garnizoana București care-și desfășoară trupele în Dealul Spirii. Comandantul trupelor otomane, Kerim-Pașa, îi ordonă comandantului Garnizoanei București, colonelul Radu Golescu, să depună armele iar trupele române refuză. În căutarea unei soluții diplomatice, Kerim-Pașa cere retragerea trupelor otomane numai că pe drum se intersectează cu Compania de Pompieri condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, care se deplasa să întărescă frontul românesc. Și apoi are loc un incident: la trecerea pe un podeț un pompier român îl atinge pe din greșeală pe un turc care îl lovește cu latul sabiei. Pompierul român scoate arma și trage două focuri, cu unul îl omoară pe turc și cu unul încearcă să-l omoare pe Kerim-Pașa dar îi nimerește calul. Trupele otomane îi atacă cu violență pe pompieri dar aceștia opun rezistență, străpung liniile inamice și reușesc să continue lupta alături de ostașii aflați în cazarma din Dealul Spirii. Lupta a durat un pic mai mult de două ore, militarii turci îi copleșesc ca număr pe români, pun stăpânire pe București iar Revoluția de la 1848 din Țara Românească este înăbușită.

Pentru a nu uita eroismul pompierilor în lupta de la Dealul Spirii, ziua de 13 septembrie este Ziua Pompierilor din România, fiind legal oficializată începând din 1953.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.