„Respect” pentru persoanele cu dizabilități: un romașcan nu a putut veni cu soția în orașul natal

de | 21/10/2018 | Local, Social

Grija pentru semenii noștri care sunt mai puțin norocoși decât noi lasă de dorit și arată nivelul la care suntem, ca societate. Un romașcan care locuiește în Germania a vrut să vină cu soția în orașul natal, dar pentru că partenera de viață are probleme locomotorii, a renunțat din cauză că nu a găsit un hotel care să aibă camere adecvate.

Romașcanul s-a adresat deputatului Iulian Bulai, iar parlamentarul s-a adresat Guvernului.

Chiar nu mai există bun simț și empatie în România? Pentru că chestiunea asta e generalizată la nivelul întregii țări, nu doar în Roman, orașul meu natal. Noi locuim în Germania și ne-am dori ca măcar o dată pe an să ne putem vizita rudele. Din păcate, este imposibil de rezervat o cameră specială, deși conform legii, ar trebui să fie. Plângere la Protecția Consumatorului am făcut încă din 2016 (…) și au precizat că hotelurile au fost sancționate și puse să remedieze situația. Din informațiile pe care le am, nu s-a remediat conform standardelor. Iar situația este valabilă la toate hotelurile din Roman. Anul acesta de Paște (…) din păcate nu am putut să îmi iau soția cu mine în vizită la rude și sunt foarte supărat din cauza asta.

– extras din mărturia romașcanului, așa cum reiese din interpelarea deputatului Iulian Bulai

În interpelarea sa către Guvernul României, parlamentarul nemțean o întreabă pe Viorica Dăncilă:

  • câte unități de cazare din România respectă legea și câte se află în ilegalitate;
  • ce strategie are Guvernul pentru ca toate unitățile de cazare să ofere camere speciale și facilități persoanelor cu handicap;
  • câte controale tematice a efectuat Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în ultimii 11 ani în privința dotării unităților de cazare cu facilități destinate persoanelor cu handicap locomotor, care au fost rezultatele acestor controale și cum a fost verificată respectarea măsurilor impuse de comisari celor controlați;
  • dacă există la nivelul ANPC un plan privind un control tematic la nivel național în perioada următoare?

Iulian Bulai nu a primit încă un răspuns de la Guvern, dar realitatea aceasta a nerespectării persoanelor cu nevoi speciale nu se întâlnește doar la hotelurile din oraș. Inclusiv Poșta Română, o instituție publică, are o bătaie de joc pe post de rampă de acces în clădire, iar de multe ori locurile de parcare special amenajate sunt ocupate de persoane care nu au nicio problemă de acest tip, tot din „respect” pentru cei de lîngă noi aflați într-o situație în care nimeni nu-și dorește a fi.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.