Încă un… studiu pentru podul de la Ion Creangă. Și manuale pentru primari, în caz că vin inundațiile

de | 29/10/2018 | Administrație, Rural, Social

După inundațiile din această vară, care au afectat mai multe localități din Neamț, ministrul Apelor și Pădurilor a venit pe podul de la Ion  Creangă și a promis că va găsi soluții. La câteva săptămâni, ca urmare a unei solicitări din partea înRoman.ro, Ministerul a transmis că se ocupă de obținerea unor documente și avize.

Într-un răspuns al aceluiași minister, dar către deputatul Mugur Cozmanciuc (ca urmare a unei interpelări făcute de parlamentar) se arată că pentru „finalizarea digului mal stâng râu Siret se va reactualiza studiul de fezabilitate în vederea aplicării prevederilor Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes local, județean, național.”

Reprezentanții administrației publice locale sunt resemnați și speră să nu mai aibă parte de inundații. Până la urmă, a avea încredere în Cel de Sus pare o variantă mai sigură decât a spera că guvernanții vor rezolva ceva, întrucât de zece ani se tot promit rezultate concrete și rezultă doar hârtii.

După ce a venit domnul ministru nu am mai auzit nimic despre pod. Nu știu dacă se fac demersuri sau nu. Sper să nu se întâmple nimic înainte să se apuce de treabă, ar fi un dezastru. Am văzut că în alte părți ale județului s-a intervenit mai repede, ne dorim să se acorde atenție și acestei probleme atât de importantă pentru toți locuitorii de pe acest mal al Siretului.

Petrică Prichici, primar comuna Ion Creangă

Între timp, cetățenii pot „dormi liniștiți”: ministerul a înzestrat fiecare primar cu un manual de acțiune în caz de inundații sau de secetă. „Este de menționat faptul că la nivel de județ au fost organizate instruiri și distribuite, la fiecare unitate administrativ-teritorială, Manualul primarului pentru managementul situațiilor de urgență în caz de inundații și secetă hidrologică și Manualul prefectului pentru managementul situațiilor de urgență în caz de inundații și secetă hidrologică.”

Au fost manuale pe care le-am primit în ’98. Sunt bune, conțin proceduri pe care să le urmăm. Dar fără investiții în prevenirea situațiilor de urgență nu poate face nimeni minuni. Dacă vin inundații și podul nu mai poate fi folosit, toate comunele vom fi izolate, cu tot cu manual.

Petrică Prichici, primar comuna Ion Creangă

Podul de 300 de metri lungime deservește aproximativ 20.000 de cetățeni din comunele nemțene aflate pe malul drept al Siretului. Autorități județene și naționale au poposit pe podul ce face legătura între localitățile Cotu Vameș și Ion Creangă și au promis, în această vară, că vor rezolva problema. Construcția este la mila Siretului, pilonii podului fiind destul de șubreziți. Soluția identificată ar fi defrișarea unei porțiuni de lizieră de pe malul stâng al râului pentru devierea cursului apei. Deși această variantă a fost găsită și acceptată în urmă cu ani de zile, hățișul birocratic a fost atât de strâns încât până acum nu s-a întâmplat nimic concret.

Mai jos, răspunsul ministerului Apelor și Pădurilor către deputatul Mugur Cozmanciuc refeirtor la obiectivele finanațate în ultimii doi ani pentru prevenirea sau pentru înlăturarea efectelor inundațiilor.

[wp-embedder-pack width=”100%” height=”400px” download=”all” download-text=”” attachment_id=”42077″ /]

 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.