Explicațiile lui Lucian Micu referitoare la desființarea echipelor CSM și cum îl contrazic cifrele

de | 06/11/2018 | Administrație, Local, Sport

Având în vedere faptul că retragerea echipelor CSM Roman din campionate a fost comunicată sec printr-un comunicat de presă, aproape toți jurnaliștii (cu o singură excepție) prezenți la conferința de presă de luni, 5 noiembrie, l-au supus pe primarul Lucian Micu la un tir de întrebări pe subiect.

Conform declarațiilor primarului, singurii vinovați de retragerea celor două echipe sunt jucătoarele, jucătorii și staff-ul tehnic, considerând că angajații direcției CSM Roman de pe ramura sportivă nu au nici o vină în situația creată. Și nici primarul. Mai mult, Lucian Micu declară că primăria ar fi avut bani să sprijine cele două echipe.

Cifrele spun altceva

La finalul sezonului 2017-2018, echipa de handbal CSM Roman s-a clasat pe locul opt în clasament, după ce în anul anterior terminaseră pe locul cinci în clasament dar cu golgetera Irina Glibko în echipă. În returul sezonului, handbalistele de la Roman au câștigat șase meciuri din 13, trei acasă și trei în deplasare. Între timp, din bugetul local se scurgeau 1.892.092 lei în indemnizațiilor jucătoarelor și staff-ului tehnic și 210.834 lei în alte cheltuieli.

În vară s-au făcut mai multe schimbări în lot și cifrele arată că principalul criteriu de achiziție a noilor jucătoare a fost salarizarea, pentru că bugetul necesar acoperirii indemnizațiilor jucătoarelor și staff-ului tehnic este semnificativ mai mic, de 1.368.071 lei, cu aproape 30% mai mic față de returul sezonului trecut. Și rezultatele nu au întârziat să apară: șapte înfrângeri în șapte meciuri.

Situația se repetă și la echipa de fotbal: pentru returul campionatului 2017-2018, bugetul necesar acoperirii indemnizațiilor jucătorilor și staff-ului tehnic a fost de 359.431 lei iar în turul sezonului actual bugetul a fost de 214.806 lei, adică cu peste 40% mai puțin. Rezultatul tăierii salariilor: în turul actualului sezon echipa de fotbal CSM Roman obține doar o victorie în zece meciuri.

Mai mult de atât: ambele echipe se luptau cu faptul că au o „bancă scurtă”, adică mai puțini jucători/jucătoare decât era necesar. La meciul de handbal disputat acasă cu CSM București, CSM Roman a făcut foarte puține schimbări, unele jucătoare fiind în teren 60 de minute, în timp ce echipa din București a schimbat frecvent jucătoarele, rotindu-le astfel încât să aibă mereu jucătoare odihnite în teren.

La meciul de fotbal dintre CSM Roman și Sporting Liești, echipa din Roman a evoluat cu trei portari în teren, unul în poartă și doi în atac, antrenorul Gabriel Țapu neavând pe cine introduce în teren din cauza mai multor accidentări dar și din cauza unui lot insuficient.

Când vrei să mergi cu 250 km/h bagi adând mâinile în buzunare și îți cumperi BMW. Când te mulțumești cu 100 km/h îți iei Dacia.

Bugetul scade, numărul de angajați nu

Lucian Micu a promis investiții în sportul de masă romașcan, dar bugetul CSM Roman va scădea. Asta nu înseamnă că cei cinci angajați ai Serviciului Competiții Sportive vor pleca acasă pentru că “ei vor avea mai mult de muncă”.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.