Cum au sărbătorit romașcanii Centenarul

de | 02/12/2018 | Actualitate, Local

La înplinirea a 100 de ani de la Marea Unire, administrația locală romașcană s-a străduit să marcheze evenimentul printr-o organizare deosebită față de anii precedenți.

Evenimentele au început cu unul simbolic: semnarea tratatului de înfrățire cu orașul Ștefan Vodă, oraș din republica Moldova cu care administrația romașcană colaborează din perioada când primar al Romanului era Laurențiu Leoreanu. În prezența secretarilor celor două localități, primarul Lucian Micu și primarul Gheorghe Vasile Anghel au semnat documentul care atestă înfrățirea, hotărârile de consilii locale fiind luate anterior atât în Roman cât și peste Prut.

semnare intelegere Roman Stefan cel Mare 4044Protocolul prevede că cele două orașe vor sprijini colaborarea economică la nivel local și vor avea în vedere identificarea unor proiecte economice și sociale ce pot duce la dezvoltarea celor două unități pe domenii ca administrație publică locală, comerț, sport, educație, sănătate, mediu, agricultură, asistență socială, utilități publice etc, cu scopul de a încuraja activitățile economice între persoanle fizice și firmele din cele două localități și vizează schimbul de experiență între administrații. Mai mult, cele două unități administrative pot încheia parteneriate de realizare și finanțare din bugetele locale sau cu fonduri UE a unor obiective de investiții în cele două localități.

După semnarea protocolului de înfrățire, în piața Roman Vodă au început manifestările prilejuite de împlinirea a o sută de ani de la Marea Unire cu intonarea Imnului de către copii din diverse grupuri etnice ce locuiesc în Roman și a continuat cu o slujbă ținută de un sobor de preoți.

Au urmat discursurile ținute de primarul orașului Ștefan Vodă Gheorghe Vasile Anghel, deputatul PSD Alexandru Rotaru, senatorul PSD Dan Manoliu, deputatul PNL Laurențiu Leoreanu și deputatul PNL Mugur Cozmanciuc.

1 decembrie 2018 oficialitati 4086Primarul Lucian Micu a preferat să lase imaginile să vorbească pentru el, făcând doar o scurtă prezentare unui videoclip ce a rulat pe ecranul montat în piață.


Următorul moment în desfășurător a fost depunerea de coroane.

Cel mai așteptat moment al evenimentului a fost parada militară și romașcanii nu au fost dezamăgiți: pentru prima dată după ’89, Armata, Poliția, Poliția Locală și Inspectoratul pentru Situații de Urgenă au mărșăluit cu trupe și tehnică. În mod special copiii au foat foarte încântați de transportoarele blindate, autocamioanele ce tractau tunuri, tancul transportat pe platformă, autospecialele de pompieri etc.

Însă momentul care i-a luat prin surprindere pe toți cei prezenți în piață a fost focul de artificii de zi, primele de acest fel lansate în Roman.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.