Din cauza pestei porcine, nemțenii ar putea crește doar cinci porci în gospodărie

de | 04/02/2019 | Județean

Autoritățile sanitar-veterinare susțin că județul Neamț va putea rămâne ca un județ fără pestă porcină africană doar dacă se respectă o regulă de bază: achiziția suinelor din exploatații autorizate. Reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Neamț spun că omul este principalul transmițător al acestei boli, prin faptul că se cumpără porci din zone afectate și se transportă spre creștere în zonele fără probleme sau că leșuri de porci sunt aruncate la întâmplare.

La acest moment, în Neamț nefiind focare sau suspiciuni de pestă, nu există restricții sanitar-veterniare, cu excepția târgurilor de animale, care sunt în continuare închise.

De precizat că, din cauza pestei porcine africane, autoritățile au în discuție adoptarea unui act normativ prin care într-o gospodărie să nu fie permisă creșterea a mai mult de cinci porci. Încă nu se cunoaște când se va adopta acest acest normativ sau cum se va aplica dacă o familie crește o scroafă ce va făta mai mult de patru purcei, dar cei care lucrează la acest proiect susțin că scopul este acela de a limita cât mai mult comercializarea porcilor crescuți în gospodării.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.