Document: Ministerul Sănătății, analfabetism functional în cazul gravidelor de la spitalele din Roman și Piatra-Neamț

de | 05/02/2019 | Județean, Sănătate

Ministerul Sănătății se spală pe mâini ca Pilat din Pont în cazul gravidelor care au murit după ce au mers la spital să devină mame. Geanina Sechel a decedat pe 20 noiembrie 2017, la Spitalul Județean Piatra-Neamț, iar Georgiana Bianca Cimpoi a decedat la un spital din Iași, ea fiind transferată de la Spitalul Municipal de Urgență Roman.

Cele două cazuri au fost intens mediatizate în presă, iar deputatul nemțean Mugur Cozmanciuc a considerat oportun să interpeleze Ministerul Sănătății cu privire la poziția oficială în aceste două cazuri de deces.

Deși întrebarea s-a referit clar la o anchetă a Ministerului și o eventuală concluzie a acesteia, în răspunsul formulat de Ministerul Sănătății se face o cronologie a faptelor și se vorbește doar despre comisiile și anchetele făcute la nivel local, ca și cum cei care au răspuns interpelării parlamentare ar avea analfabetism funcțional. Rezultatele acestor anchete județene au fost transmise la Ministerul Sănătății, dar în document nu se precizează dacă hârtiile de la Neamț vor însemna și o minimă verificare din partea celor de la Minister sau vor rămâne pierdute printr-un sertar de funcționar bine plătit.

interpelare Mugur Cozmanciuc
Interpelarea deputatului Mugur Cozmanciuc.

Mai mult, în cazul Georgianei Cimpoi, responsabilitatea pare să fie aruncată exclusiv asupra pacientei și soțului acesteia. „În conformitate cu Raportul de Expertiză, semnat de către prof. dr. Mircea Onofriescu, președintele comisiei de analiza profesională a mortalității materne sarcina cu risc obstetrical crescut nu a fost monitorizată corect. Medicul de familie din comuna Stanilesti, jud. Vaslui, pe a cărei listă de capitație figura pacienta, a comunicat, sub semnătură, faptul că aceasta nu s-a prezentat la cabinetul medicului de familie din anul 2012, nu a anunțat schimbarea domiciliului, nu a solicitat actele de transfer, nu s-a prezentat pentru a fi luată în evidență. Pacienta provenea dintr-o familie dezorganizată, cu venituri modeste. Soțul locuia fără forme legale în mun. Roman, nu a fost găsit la domiciliu și nu a fost interesat ca sarcina să fie monitorizată de către medicul de familie, de către un medic neurolog și un medic obstetrician. În concluzia raportului de expertiză emis de către prof. dr. Mircea Onofriescu se menționează faptul că ,,după internarea în Secția de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Roman și ulterior la Spitalele Clinice Universitare din Iași conduita medicală a fost corectă.” 

În cazul Geaninei Sechel, cei doi medici care au acordat asistența medicală au fost sancționați disciplinar, dar deciziile au fost contestate în instanță. „Cazul Sechel Geanina se află la această dată și în analiza Comisiei județene de monitorizare a cazurilor de malpraxis, soțul pacientei sesizând acesta comisie, care încă nu a emis vreo decizie. În cazul decesului pacientei Cimpoi Geanina Bianca nu au existat sancțiuni.”

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.