Ce face UE pentru mine!? Crescătorii de porci

de | 12/02/2019 | Ce face Uniunea Europeană pentru mine

Cum ne influențează Europa viața de zi cu zi? Cum ne afectează locul de muncă, familia, asistența medicală, hobby-urile, călătoriile, securitatea, alegerile în calitate de consumatori, drepturile sociale? Cum este Europa prezentă în orașele și în regiunile noastre? Indiferent de locul în care trăim și de modul în care ne câștigăm viața sau ne petrecem timpul, UE are un impact asupra vieții noastre de zi cu zi, în calitate de cetățeni europeni.

În UE există peste două de milioane de crescători de porci, majoritatea lor ocupându-se de aceste animale în paralel cu diverse alte activități agricole. Câțiva dintre ei dețin însă ferme mari, cu un număr mare de porcine. Majoritatea porcinelor din UE se află în acest tip de ferme: trei din patru porci din UE sunt crescuți de unul dintre cei aproximativ 150 000 de fermieri care dețin o fermă de porci specializată. Ei cresc în principal porci pentru îngrășare și, în număr mai mic, scroafe de reproducție și purcei.

Indiferent dacă dețineți o fermă de porci mică sau diversificată, ori o fermă de porci mare și specializată, contribuiți la producția a peste 20 de milioane de tone de carne de porc pe an. Această cifră plasează UE pe locul al doilea în lume, după China, în ceea ce privește producția de carne de porc și pe primul loc în ceea ce privește exportul de carne de porc și produse din carne de porc.

Crescătorii de porci pot beneficia de o serie de măsuri ale politicii agricole a UE, cum ar fi ajutorul pentru depozitare privată (atunci când acest lucru este justificat de condițiile de piață) și clasificarea carcaselor. În plus, UE monitorizează prețurile și garantează stabilitatea pieței cărnii de porc din UE, stabilind norme de import pentru a o proteja de orice efecte negative ale schimburilor comerciale cu țări terțe. UE promovează consumul de produse europene din carne de porc în afara UE și protejează calitatea produselor din carne de porc, cum ar fi jamboanele, prin denumirea de origine protejată și etichetele de indicație geografică protejată. În fine, legislația UE stabilește norme privind sănătatea și bunăstarea animalelor, pentru a proteja crescătorii de costurile generate, de exemplu, de răspândirea bolilor la animale (cum ar fi pesta porcină) sau de necesitatea tăierii cozii din cauza unor condiții de creștere a animalelor inadecvate sau a unei gestionări necorespunzătoare a acestora.

Linkuri utile:

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.