Ce face UE pentru mine!? Producătorii de smartphone

de | 14/02/2019 | Ce face Uniunea Europeană pentru mine

Cum ne influențează Europa viața de zi cu zi? Cum ne afectează locul de muncă, familia, asistența medicală, hobby-urile, călătoriile, securitatea, alegerile în calitate de consumatori, drepturile sociale? Cum este Europa prezentă în orașele și în regiunile noastre? Indiferent de locul în care trăim și de modul în care ne câștigăm viața sau ne petrecem timpul, UE are un impact asupra vieții noastre de zi cu zi, în calitate de cetățeni europeni.

Dispozitivele electronice conțin multe materiale valoroase, precum aur, argint, paladiu, aluminiu și cupru. Telefoanele inteligente nu constituie o excepție. De regulă, un iPhone conține aproximativ 25 g de aluminiu, 15 g de cupru, 0,34 g de argint, 0,034 g de aur și 0,015 g de paladiu.

UE încearcă să promoveze recuperarea acestor materiale valoroase. În primul rând, din considerente ecologice, deoarece, după ce sunt eliminate, telefoanele inteligente și alte dispozitive electronice pot cauza poluare, în special dacă ajung în țări în care standardele de mediu sunt scăzute. Dar și din motive economice, deoarece aruncarea acestor materiale este o risipă de resurse prețioase. În acest context, Comisia Europeană a identificat 27 de materii prime critice, care sunt atât extrem de importante pentru economia UE, cât și supuse unui grad ridicat de risc în ceea ce privește siguranța aprovizionării. Obiectivul este de a încuraja utilizarea și reciclarea eficiente, de a spori gradul de conștientizare cu privire la riscurile de aprovizionare și, în cele din urmă, de a consolida competitivitatea UE.

Un alt aspect important este aprovizionarea etică cu materiale. Pentru a elimina legătura dintre conflictele armate din unele regiuni și operațiunile ilegale de minerit care le susțin, în 2017 UE a adoptat noi norme privind „minereurile din zone de conflict”. Începând din 2021, întreprinderile care importă cantități mari de aur, staniu, tantal și tungsten vor trebui să se asigure că lanțurile lor de aprovizionare nu contribuie la finanțarea conflictelor armate.

De asemenea, UE a fost cea care solicitat principalilor producători să adopte un încărcător universal pentru telefoanele inteligente vândute în UE. În 2009, acest sector s-a angajat să utilizeze conectorul micro-USB sau un încărcător cu un cablu detașabil conectat la USB.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.