Proiect-pilot la Roman împotriva risipei alimentare

de | 13/03/2019 | Actualitate, Local, Social

Municipiul Roman este partener în cadrul unui proiect-pilot privind combaterea risipei alimentare. „Romanul prețuiește mâncarea”, implementat de asociația Terra Mileniul III, va însemna introducerea în școlile din oraș a unei discuții despre cum putem face fiecare dintre noi pentru a nu mai arunca mâncarea la coșul de gunoi. Pentru aceasta, aproximativ 20 de cadre didactice vor participa la cursuri pentru a obține informațiile necesare și a învăța modalități de diseminare a unor noțiuni ce ar urma să ducă la o schimbare de  atitudine și comportament. Miercuri, 13 martie, a avut o primă întâlnire în cadrul acestui proiect.

Este un proiect unic la nivel național, este prima inițiativă de acest gen, suntem bucuroși că am găsit deschidere aici, la Roman. Vrem să arătăm că putem și noi, în România, să facem niște pași în ceea ce privește reducerea risipei de alimente mai ales în contextul în care avem obligații și ținte. Prima noastră țintă este să reducem cantitatea de alimente care se risipește la jumătate, până în anul 2030. Pentru asta trebuie să facem niște pași, pentru că lucrurile nu se întâmplă peste noapte. În primul rând, să vedem cum putem să reducem risipa: pentru că avem mâncare care se aruncă și oameni care au nevoie de această mâncare.  Vrem să aducem aceste două părți împreună, la masă, apoi aceștia să se întâlnească în cadrul unei platforme online. Un alt aspect este legat de educația cetățenilor, pentru că mai mult de jumătate din mâncarea aruncată vine din gospodării.”

Liliana Nichita, expert tehnic proiect, membru Terra Mileniul III

În cadrul platformei online se dorește ca firmele ce au produse alimentare să anunțe acest lucru, iar cei care au nevoie de alimente (cum ar fi, spre  exemplu, asociațiile) să ia legătura cu potențialii donatori.

La evenimentul organizat la Primăria Roman au venit și cei doi fondatori ai băncii pentru alimente Roman, a treia bancă pentru alimente din România.

La nivel național nu există măsurători cu privire la cantitatea de alimente ce ajunge la gropile de gunoi. Există o lege privind risipa alimentară din anul 2016, dar abia anul acesta au fost publicate normele de aplicare.

proiect Romanul pretuieste mancarea 2

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.