Ce vor primarii: reguli unice în UE pentru accesarea banilor europeni

de | 19/03/2019 | Bani Europeni, Economic, Național

Sătui de birocrația tipic românească, primarii vor ca fondurile europene să poată fi accesate mai ușor. Iar pentru aceasta, se consideră îndreptățiți să participe la negocierile prin care se va realiza noul ghid de finanțare al exercițiului financiar următor.

Vrem ca reprezentanții structurilor asociative, inclusiv ai Asociației Municipiilor din România, să fie prezenți la negocierile cu Comisia Europeană pentru realizarea noului ghid de finanțare, aferent perioadei 2021 – 2027. Noi, reprezentanții autorităților publice locale știm cel mai bine nevoile pe care le avem la nivelul primăriilor și trebuie să facem parte obligatoriu din echipele de negociere, pentru a nu mai lăsa totul la atitudinea unor funcționari din birouri de la ministere, care nu cunosc realitățile din teritoriu.”

Lucian Micu, primarul municipiului Roman

O ideea agreată de mai mulți edili se referă la un ghid de finanțare unic la nivel european, care să nu mai fie „îmbogățit” de autoritățile naționale.

„Am avut și o altă discuție legată de necesitatea existenței unui ghid unic obligatoriu la nivelul Uniunii Europene. Discuția pe care am avut-o și cu comisarul european Corina Crețu a plecat de la următoarea premisă: de la Bruxelles se dă un set de regului, de 100 de pagini. Ulterior, guvernele fac din 100 de pagini, 700 sau 600 de pagini de reguli; practic, o suprabirocratizare. Pentru a elimina acest neajuns, prin care singuri ne facem rău, ar fi foarte util un set de reguli unic la nivelul Uniunii Europene. Cred că și gradul de absorbție al fondurilor europene va fi mai mare.”

Lucian Micu, primarul municipiului Roman

Ideea acestui registru unic european a fost agreată de Manfred Weber, candidatul popularilor europeni pentru șefia Comisiei Europene, familie politică din care face parte și PNL.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.