Patronii din zona Romanului caută angajați străini

de | 25/03/2019 | Economic, Local

Criza de angajați de pe piața muncii, creșterea salariilor și a pretențiilor salariaților români au determinat oamenii de afaceri să caute soluții pe alte piețe și s-au orientat către țări din afara Uniunii Europene (UE). Pentru patronii care nu sunt români alegerea poate duce, însă, până la limita discriminării. 

Și din zona Romanului au fost solicitări din partea angajatorilor pentru eliberarea de permise de muncă. Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJoFM) Neamț a eliberat 20 de adeverințe în 2018 și alte șase în acest an. 

Un fenomen este și acela de a aduce lucrători din afara spațiului UE în județ pentru a lucra, pentru că s-au schimbat reglementările: în loc de salariu mediu, acum trebuie să acorde doar salariul minim. Noi am acordat adeverințe pentru cei care-au solicitat. Bine-nțeles, am trimis întâi lucrătorii români pe acele posturi. E de văzut, avem și sesizări că lucrătorii români au fost întorși de angajatori, refuzați la angajare pentru a aduce lucrători din afara spațiului UE, care sunt mai ieftini. Sperăm să nu fie forme de discriminare, fiindcă atunci vor fi sesizate organele abilitate în acest domeniu.”

Daniel Chirilă, director AJOFM Neamț

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.