Invitație la marș: „Prutul are două maluri”

de | 27/03/2019 | Actualitate, Local

Sâmbătă, 30 martie, în ziua în care municicpiul Roman va împlini 627 de ani de la prima sa atestare documentară, o parte dintre romașcani vor porni într-un marș al unirii pentru a aminti de un alt moment istoric important: împlinirea, la 27 martie, a 101 ani de la unirea Basarabiei cu România.

Evenimetnul este organizat de o tânără din Roman care militează activ de mai mult timp pentru unirea României cu Republica Moldova. Delia Liță a participat, anul trecut, la Marșul Centenarului, acțiune ce a însemnat parcurgerea pe jos a distanței dintre Alaba Iulia și Chișinău. Inspirată de acea activitate, Delia invită romașcanii la un eveniment în cadrul căruia să le readucă aminte că „Prutul are două maluri”.

Dragi Romașcani, pe 27 martie 1918 Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Au urmat celelalte provincii românești – Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina – spre sfârșitul anului 1918, fiind creată România Mare. Astfel, pe 30 martie vă invităm alături de noi pentru a sărbatori împlinirea a 101 de ani de la acest moment istoric! La ora 10.40 ne pornim în marș din Piața Roman Vodă spre Piațeta Dragoș Vodă (Vis-a-vis de Poliția Roman). Rugăm participanţii să fie îmbrăcaţi în ie, tricou cu mesaj unionist sau imprimeuri cu motive tradiţionale, româneşti, alături de steaguri sau bannere!”

mesaj Delia Liță

Parteneri în organizarea acestui eveniment sunt Primăria municipiului Roman și Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.