Iresponsabili și ucigași: incendiile de vegetație ucid animale

de | 28/03/2019 | Județean, Social

Nicio zi fără un incendiu de vegetație. De la începutul anului s-au scurs 87 de zile, dar numărul incendiilor de vegetație se aproprie de 100. Inconștiența unor cetățeni a însemnat zeci de ore de intervenție, iar pagubele produse sunt greu de cuantificat. Se vorbește adesea de terenul afectat de foc, dar mai puțin de viețuitoarele afectate de incendiile de vegetație. Așadar, cei care dau foc miriștilor nu sunt doar iresponsabili, ci și ucigași de faună.

Biologul romașcan Gabriel-Alin Iosob spune că oamenii nu conștientizează cât rău fac atunci când dau foc pășunilor.

Efectele focului aupra microbiotei solului și a faunei sălbatice sunt devastatoare. În primul rând un incendiu distruge microorganismele din stratul superficial al solului având efecte negative asupra fertilității acestuia. Un alt efect negativ îl constituie distrugerea habitatelor populate de nevertebrate si vertebrate. Ne aflăm în perioada în care majoritatea animalelor sălbatice ies din hibernare sau se întorc din migrații și devin active. De aceea un incendiu nu va pârjoli doar vegetația ci și animalele, așa cum sunt amfibienii – tritonii și broaștele (în total zece specii pe care le-am găsit personal în zona Romanului), șerpii (la noi în zonă trăiesc două specii Natrix natrix și Natrix tessellata), țestoasele din specia Emys orbicularis (singurele țestoase de apă din România care se găsesc și în zona noastră și sunt incluse în lista roșie a speciilor ca specii amenințate cu dispariția) și chiar unele vulpi care nu reușesc să scape din calea flăcărilor.”

drd. biolog Gabriel-Alin Iosob

Gabriel-Alin Iosob, care are și un canal de You Tube – Gabriel Lycosa – unde postează materiale video cu explicații și detalii inedite despre animalele din zona Romanului, a adăugat că nici păsările nu scapă de flăcări.

„Păsările au capacitatea de a zbura, dar ouăle sunt distruse de flăcări și uneori sunt și păsările omorâte sau rănite încercând să își apere cuiburile. Incendiile pot provoca animalelor sălbatice răni grave, deshidratare și malnutriție. Din momet ce habitatele lor au fost distruse, animalele care nu au fost afectate vor trebui să petreacă mai mult timp căutând hrană, apă și adăpost.”

drd. biolog Gabriel-Alin Iosob

De la începutul anului și până acum au avut loc în județul Neamț 96 de incendii de vegetație. Au fost aproximativ 300 de hectare de miriști și de fond forestier afectate, s-a muncit 117 ore și 13 minute pentru stingerea focurilor și limitarea pagubelor și au fost implicați, în total, 525 de pompieri militari, 243 de voluntari din  cadrul serviciilor voluntare pentru situații de urgență și 140 de alți cetățeni. Nu de puține ori, echipajele aflate în timpul liber au fost chemate de acasă pentru a ajuta la stingerea unor astfel de incendii.

Din cauza incendiilor de vegetație, șase nemțeni au fost amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei, iar controalele vor continua, popmierii fiind deciși să aplice legea ori de câte ori va fi nevoie, fără clemență, întrucât au atras atenția de zeci de ori asupra acestui fenomen.

sursa foto: Facebook, cont Sorin Petrisor/UCEA mea, a ta, a noastră

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.