Istoria de 627 de ani a Romanului, sărbătorită la Muzeul de Istorie

de | 31/03/2019 | Actualitate, Cultură, Local

Cele peste șase secole de existență atestată documentar a urbei mușatine au fost sărbătorite sâmbătă, 30 martie, la Muzeul de Istorie Roman, într-o acțiune tradițională prin mai multe aspecte: din anii 90 și până acum, această manifestare are loc de fiecare dată pe 30 martie; Muzeul de Istorie este gazdă; comunicările științifice referitoare la istoria mai puțin cunoscută a orașului care succed momentele cu oficialități se tipăresc și pot fi consultate la biblioteca muzeului sau la biblioteca municipală.

Tradiția a fost continuată și de această dată, iar printre participanți s-au numărat primarul Lucian Micu, deputatul Laurențiu Leoreanu, subprefectul Doru Ungureanu și vicepreședintele CJ Neamț Ioan Asaftei.

Dacă vicepreședintele Asaftei și subprefectul Ungureanu au avut luări de cuvânt scurte, în care au urat „La mulți ani!” romașcanilor și i-au asigurat pe cei prezenți de tot sprijinul instituțiilor pe care le reprezintă, primarul Lucian Micu a punctat că „trebuie să ne bucurăm împreună în comunitate de lucrurile pe care le realizăm, să înțelegem faptul că uniți putem rezolva mult mai multe. Toate contradicțiile trebuie să nască progres și din toate dezbaterile noastre să rezulte proiectele cele mai utile pentru comunitatea noastră.

Deputatul Leoreanu a făcut trimitere la uricul lui Roman Mușat, document în care se menționează pentru prima dată orașul ce poartă numele domnitorului.

Mă bucur să ne regăsim în comuniune și în comunitate azi, 30 martie, ziua de naștere atestată. Pentru că orașul târg exista cu mult înainte. Făcând o pararelă, cam cum se întâmpla pe la începutul secolului trecut, când soția năștea un copil și soțul se ducea mai târziu să îl declare la Primărie. Data care rămânea înscrisă în ceaslov era cea declarată. Așa și Romanul, exista cu mult înainte și deja avea o istorie. Dar 30 martie 1392 rămâne data certificatului de naștere. Iar onomastica este în luna mai, atunci când împărații Constantin și Elena străjuiesc spiritual asupra municipiului Roman. La mulți ani bătrânei cetăți mușatine Romanul, la mulți ani romașcanilor, cu drag și cu bucurie mă aflu aici de fiecare dată!

Laurențiu Dan Leoreanu, deputat

O plăcută surpriză pentru mulți din public a fost, în mod special, apariția lui Gheorghe A.M. Ciobanu. „Patriarhul culturii romașcane”, așa cum este numit de oamenii de cultură, a demonstrat că vârsta este doar un număr și, la cei 94 de ani ai săi, Gheorghe A.M. Ciobanu a fost tot numai un zâmbet și a împărțit celor jur multă voie bună; ba chiar a susținut o comunicare într-una dintre cele două secțiuni ale evenimentului. Toate comunicările prezentate sâmbătă se vor regăsi într-un nou volum, ce urmează a vedea lumina tiparului.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.