Cum se fac angajările în Spital. Candidați vs. conducere

de | 09/04/2019 | Local, Sănătate, Social

A lucra în sistemul bugetar reprezintă, pentru unii, o siguranță în plus a zilei de mâine. Instituțiile publice nu dau niciodată faliment, iar a fi dat afară dintr-un post de bugetar înseamnă o procedură mai complicată decât în mediul privat. Prin urmare, nu este de mirare că locurile de muncă vacante la stat sunt atât de vânate. Cum se obțin aceste posturi? Prin concurs, așa cum este stabilit prin lege. Dar modul în care se desfășoară aceste concursuri sunt subiecte de discuție pentru mulți cetățeni.

La Spitalul Municipal de Urgență Roman, un concurs pentru ocuparea unui post de asistent la Compartimentul de Sterilizare, organizat pe 27 martie, a fost anulat de conducerea unității spitalicești după ce s-a constatat că membrii comisiei au făcut mai multe greșeli. Mai exact, printre întrebările din cadrul probei scrise erau și unele ce nu țineau de materia pe care candidații au trebuit să o învețe conform bibliografiei.

Unul dintre candidați și-a dat seama din timpul probei scrise că subiectele sunt greșite, dar i s-a răspuns că este în eroare. Ulterior probei scrise s-a făcut contestație, iar greșelile au fost recunoscute de membrii comisiei de concurs, care au recorectat lucrările și au punctat în plus răspunsurile la întrebările cu probleme. Această procedură a fost contestată la conducerea Spitalului, iar managerul a luat decizia anulării probei scrise.

Doamna doctor a scris la bibliografie, la un act normativ, că trebuie învățat articolul 8 din capitolul II și trebuia capitolul III. La un alt punct din bibliografie a scris că trebuie învățate definițiile dintr-un act normativ, dar ea a gândit că ar fi trebuit candidații să învețe definițiile și tot ce urma după, acest lucru nefiind precizat clar în bibliografie. O altă greșeală a fost de la reprezentantul Ordinului Asistenților Medicali și a Moașelor din România (OAMMR). După ce am primit contestația, am chemat echipa, pe cei de la juridic și am decis că cel mai bine este să anulăm concursul, pentru a elimina orice suspiciune.”

dr. Maria Andrici, manager general Spitalul Municipal de Urgență Roman

Doar că nemulțumiri au fost legate și de alte concursuri organizate la Spital. Sub protecția anonimatului, mai multe persoane au povestit despre încercările lor eșuate de a obține un post în cadrul Spitalului. O parte au vorbit și despre presupusa mită care s-ar da pentru a ocupa o funcție, dar nu toți au confirmat existența unor asemenea discuții. La unison, însă, toate persoanele au declarat că: „Dacă ai pe cineva, intri. Dacă nu, nu.”
Care sunt cele mai importante mărturii ale celor care au trecut prin cel puțin un concurs la Spitalul Roman (unele persoane au încercat și de două ori, dar fără succes):

  • nu există transparență în organizarea concursului, regulamentul în baza căruia se organizează concursul (n.r. – și care este aprobat prin hotărâre de Consiliu Local) nu este publicat nicăieri pe siteul spitalului sau în continuarea anunțului de concurs;
  • baremele de corectare se afișează târziu;
  • candidatul nu poate pleca cu subiectele (n.r. – așa cum se întâmplă, spre exemplu, la examenele naționale), pentru a se autoevalua pe baza baremelor;
  • interviul are loc doar între un singur candidat și comisia de concurs, nu este înregistrat și nu poate nimeni contesta sau aprecia obiectivitatea acestei probe;
  • mai multe persoane care au obținut note foarte bune la proba scrisă au picat la proba orală, deși întrebările au fost din aceeași bibliografie.

Cinci persoane cu care am discutat ne-au spus că au aflat în ziua probei scrise cui i-ar fi fost rezervat postul și că fix acea persoană a fost angajată.

Două persoane dintre cele cu care am dialogat ne-au povestit despre presupusa mită pentru a obține postul. Prima variantă: șeful comisiei de concurs (care este, de obicei, unul din medicii secției în cadrul căreia este postul vacant) dă subiectele din timp candidatului „favorit”. A doua variantă: candidatul merge înainte de proba scrisă la „cine trebuie” și  lasă banii. Când vine ziua concursului, acesta nu completează nimic pe foaie, urmând ca persoanele la care au ajuns banii să se ocupe de tot.

O tipă care a dat concurs pe același post cu mine a spus că a dat 500 de euro și a lăsat foaia necompletată. Dar nu a luat. Mi-a spus că i-au dat banii înapoi, pe motiv că altcineva a venit cu 1.000 de euro. Eu, personal, nu știu cum au procedat, dar așa mi-a zis persoana respectivă. Am învățat, am avut notă foarte bună scris, dar m-au „articulat” la oral.

declarație fost participant la un concurs organizat de Spitalul Roman

Conducerea Spitalului Roman susține că orice act de acest tip trebuie reclamat autorităților și a declarat că vrea să schimbe regulamentul de organizare a concursurilor.

Dacă s-a întâmplat așa cu adevărat, acea persoană trebuia să meargă direct la Poliție. Vrem să se termine cu discuțiile pe această temă și îi sfătuim pe candidați să meargă la autorități dacă li se cer bani. În perioada următoare avem în plan să schimbăm regulamentul de organizare a concursurilor pentru ocuparea posturilor în cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman, mai ales că există și niște modificări legislative în acest sens. Vor fi trei membri în comisia de concurs, nu cinci, cum sunt acum: doi din cadrul Spitalului și unul de la OAMMR. Nota minimă pentru a fi admis la proba scrisă, în cazul funcțiilor de execuție, va fi 5, acum este 7. Dacă tot vom schimba regulamentul, pentru a pune capăt suspiciunilor, intenționez să filmez concursurile. Nu am studiat încă legea privind protecția datelor cu caracter personal, dar consider că aceasta este cea mai bună soluție pentru a arăta că suntem transparenți și că totul se desfășoară corect, în conformitate cu prevederile legale. În ceea ce privește afirmația că dacă ai intrare obții postul, altfel nu, este lipsită de temei. Sunt persoane care fac voluntariat în spital și tot nu au obținut nota necesară pentru a fi angajate. Iar despre aceste persoane se poate spune că au intrare, fiindcă au zeci, poate chiar sute de ore de voluntariat în spital”.

dr. Maria Andrici, manager general Spitalul Municipal de Urgență Roman

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.