Expoziție la Muzeul de Științe Naturale: de la piatra brută la bijuterie

de | 09/04/2019 | Cultură, Educație, Local

Muzeul de Ştiinte Naturale Roman va fi gazda unei noi expoziții temporare. Expoziţia Mineralia este dedicată eşantioanelor minerale de colecţie, cristalelor naturale şi bijuteriilor unicat create din pietre naturale, coral, perle sau chihlimbar.

Pasionaţii lumii mineralelor vor găsi peste 100 de specii minerale în eşantioane de colecţie, roci cu fosile, meteoriţi si cristale cu forme naturale; roci sculptate şi obiecte de decor din agat, jasp, calcar, jad sau malachit. Gemele – pietre cu calităţi estetice superioare – sunt prezentate sub forme şlefuite pentru a scoate în evidenţă frumuseţea, culorile sau transparenţa.

Pietrele naturale de podoabă sunt minerale formate în adâncurile pământului, cristalizate în diverse forme, prezentând o multitudine de culori şi structuri. Cele mai pure dintre acestea se numesc geme.

Pietrele preţioase, precum şi multe pietre fine – granatul, malachitul, lapis lazuli, turcoazul (peruzeaua), jadul, agatul – sunt cunoscute din timpuri străvechi. În timpurile moderne li s-au adăugat sute de specii minerale din grupa pietrelor fine, mai puţin cunoscute, dar la fel de interesante: cuarţ roz, ametist, aventurin, labradorit, turmalină, calcedonie, acvamarin, rodocrozit, serafinit, eudialit, sugilit, fluorină, tanzanit, etc.

Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul de Științe Naturale Roman (în Parcul Municipal), în zilele de 16, 17 și 18 aprilie, între orele 10.00 – 18.00.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.