Sorin Moisă: „În Parlamentul European se fac mai multe legi decât în guvernele naționale”

de | 06/05/2019 | Educație, Local

Elevi de la Colegiul Național „Roman-Vodă” (în calitate de gazde și organizatori), Colegiul Tehnic „Miron Costin”, Liceul cu Program Sportiv și Colegiul Tehnic „Petru Poni” l-au ascultat luni, 6 mai, pe eurodeputatul Sorin Moisă, explicându-le despre ce înseamnă Parlamentul European (PE), cum funcționează instituția, care sunt atribuțiile membrilor PE și în ce mod influențează legislația europeană viața fiecăruia dintre noi.

Nici elevii nu s-au lăsat mai prejos și i-au adresat parlamentarului întrebări care au atins subiecte de profunzime în ceea ce privește limitele UE, Brexitul și viitorul acestei construcții gândite de fondatori ca un garant al păcii pe bătrânul continent.

Întâlnirea a avut loc în cadrul programului educativ „Școli ambasador ale Parlamentului European” (EPAS), inclus în agenda activităților pedagogice și educative ale Parlamentului European și coordonat în țara noastră de Biroul de legătură al Parlamentului European în România, în colaborare cu Ministerul Educației Naționale. Colegiul Național „Roman Vodă” Roman este școală-candidat pentru a deveni ambasador al PE.

Sorin Moisa 9965

Principalele declarații ale lui Sorin Moisă:

  • Un păcat mare al democrației pe care o trăim noi acum este că nu mai avem încrede în politicieni și considerăm pervertit tot ceea ce ține de politic. Dar democrația funcționează cu politicieni și campanii electorale și, în mod normal, ar trebui să le dăm o minimă credibilitate. Pe de altă parte, e clar că și politicienii ar trebui să încerce să spună adevărul.
  • Există o percepție generală că cei care merg la Bruxelles se duc într-o semivacanță bine plătită.
  • În PE se fac mai multe legi pe care le respectă europenii decât în țările de origine, local.
  • Au fost cazuri în care amprenta lăsată de europarlamentarii români și alți români care lucrează în instituțiile europene a fost foarte mare în legislația europeană.
  • A fi reprezentat e o formă de a ieși din marginalitate. Cu cât ești reprezentat mai bine, cu atât ești mai de succes.
  • Cu cât este mai sensibil un subiect/dosar, cu atât votul va exprima poziția țării și nu a grupului politic de care aparțin eurodeputații.
  • Un parlamentar nu are cum să stăpânească toate proiectele pe care trebuie să le voteze și, în general, are încredere în specialistul pe subiect din grupul politic din care face parte parlamentarul.
  • O problemă de la Roman poate deveni parte a poziției PE dacă este semnalată parlamentarilor și susținută cu argumente valide.
  • Am rezolvat problema cercetătorilor din România. Dintr-o situație birocratică stupidă, aceștia primeau mai puțini bani decât omologii lor din alte țări UE, în proiecte desfășurate în cadrul programului european Orizont 2020.
  • Brexitul este un moment de iraționalitate colectivă, de împlinire instituțională a unei politici naționaliste, isterice, bizare. În raport cu UE, plecarea unei țări care este a șasea economie a lumii, e un lucru rău. Vom fi mai slabi fără britanici, cel puțin din punct de vedere economic. Cu toate acestea, rămânem o superputere, comparativ cu Marea Britanie. Marea Britanie înseamnă în jur de 2,9 din PIB-ul global; noi, fără ea, vom avea 27, deci de zece ori mai mult. Dacă vor pleca și rămân într-o relație foarte apropiată cu noi, va fi deal foarte prost pentru ei – vor trebui să respecte regulile UE fără a fi la masă; dar orice altceva va fi și mai prost decât asta. Acest eșec va fi decontat istoric, dar UE va ieși mai întărită. Curentele eurosceptice dure aproape au dispărut, se transformă în naționalism de altă natură. Lecția aceasta dureroasă i-a făcut pe mulți să conștientizeze că nu e așa de ușor să ieși din Europa.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.