O posibilă soluție la agresiunea medicilor se află în Parlament

de | 31/05/2019 | Justiție, Național, Sănătate

O posibilă soluție pentru ca situații precum cea prin care a trecut medicul romașcan Dragoș Barcă să nu se mai întâmple se află în Parlamentul României. În luna aprilie, deputatul Tudor Ciuhodaru (cunoscut medic ieșean) a inițiat o propunere legisaltivă pentru ca faptele de agresiune împotriva personalului medical să fie încadrate ca ultraj. Printre cei care au semnat pentru susținerea acestei inițiative este și deputatul romașcan Alexandru Rotaru.

Proiectul prevede modificarea alineatului (4) ale articolului 257 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal:

Faptele prevăzute în alin. (1) – (3), comise asupra unui polițist, jandarm, personalului medical sau didactic, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționeazăcu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate.”

Din expunerea de motive a proiectului reiese că 4 din 5 cadre medicale au avut cel puțin o experiență de molestare fizică sau verbală și că agresorii se simt “încurajați” să facă astfel de gesturi datorită pedepselor prea blânde. 

De precizat că nici informațiile privind sistemul educațional nu sunt mai încurajatoare. Această inițiativă legislativă vrea să aducă un plus de protecție și pentru cadrele didactice, după ce dintr-un studiu al Ministerului Educației a reieșit că, dintr-un eșantion de  aproximativ 580.000 de elevi, 2.400 de elevi au insultat și înjurat profesorii, iar 5% dintre cei care au avut un astfel de comportament au și lovit cadrele didactice. 

La acest moment, proiectul se află la Senat. 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.