Curtea de Conturi: peste 40 de angajați din Primăria Roman au primit un spor nelegal

de | 17/06/2019 | Administrație, Local

Curtea de Conturi a făcut, la începutul acestui an, un control la Primăria municipiului Roman și, printre concluziile auditului se arată că mai mulți angajați din instituție au primit un spor de confidențialitate care nu se poate acorda celor ce lucrează în administrația publică. 

Începând cu luna decembrie 2017, ulterior intrării în vigoare a Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, UATM Roman a acordat un spor de confidenţialitate în cuantum de 15% aplicat la salariile de bază, unui număr de 41 de salariaţi din cadrul aparatului de specialitate al primarului şi din serviciile publice subordonate. Persoanele care au primit acest spor fac parte din cele ”care prin natura activităţii desfăşurate accesează documente cu caracter de ’’secret de serviciu” şi date cu caracter personal”.

raport Curtea de Conturi

În documentul Curții de Conturi se precizează că actele normative invocate drept cadru legal nu prevăd şi nu justifică acordarea acestui spor pentru niciunul din cei 41 de salariaţi. 

Majorarea salariilor de bază brute individuale lunare ale funcţionarilor publici şi personalului contractual, prin includerea unui spor de confidenţialitate în cuantum de 15% din salariul de bază, s-a efectuat cu nerespectarea prevederilor legale privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. În timpul misiunii de audit au fost cuantificate diferenţele salaríale acordate ca urmare a includerii sporului de confidenţialitate de 15%, în salariul de bază, valoarea drepturilor salaríale acordate cu încălcarea prevederilor legale fiind în sumă totală de 303.317 lei, din care: suma de 298.254 lei – salarii brute acordate necuvenit şi 5.063 lei contribuţii de asigurări sociale aferente. Se reţine că au fost încălcate dispoziţiile art. 3, art. 24 din Legea cadru nr.153 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, art. 14 alin.(3) şi art. 23 alin.(l) din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare.”

raport Curtea de Conturi

Primăria Roman nu a considerat corectă această concluzie a auditului și a formulat obecțiuni, spunând că acest spor a fost acordat în mod legal, fiind vorba despre angajați care gestionează documente clasificate şi care deţin autorizaţie de acces la astfel de documente, salariați din cadrul Serviciului de Evidenţă a Persoanei, al Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă și secretarul municipiului. 

Curtea de Conturi a revenit cu precizări după obiecțiunile formulate de Primăria Roman, susținând că singurul spor prevăzut de Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale ’’Administraţie” este cel pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, sporul de confidenţialitate acordat de entitate neregăsindu-se în prevederile acesteia.

Dacă Primăria va considera în continuare că are dreptate, se va putea adresa instanței. În caz contrar, va trebui să recupereze banii de la angajații care au primit acest spor.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.