Producătorii de mobilă se unesc: Carpathian Furniture Cluster

de | 09/07/2019 | Economic, Local

România are, la acest moment, peste 60 de clustere, dar în Regiunea Nord-Est sunt active doar opt. Marți, la Primăria Municipiului Roman, al nouălea cluster a „bătut” la porțile economiei competitive pe piața unică.

Lansarea clusterului Carpathian Furniture s-a făcut în prezența producătorilor din industria lemnului & mobilier, a reprezentanților administrației locale, ADR Nord-Est, Ministerul Economiei, Camera de Comerț Bacău și a altor organizații.

Clusterul reprezintă o asociere de firme și instituții asociate (universități, institute de cercetare, agenții guvernamentale, centre de pregătire profesională etc.), din anumite ramuri industriale. Scopul înființării unui cluster este acela de a crește competitivitatea firmelor.

Clusterul Carpathian Furniture reunește, până acum, 13 producători de mobilă, designeri de interior, arhitecți, două universități (Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”), Primăria Roman, ADR Nord-Est. Camera de Comerț și Industrie Bacău, Tehnopolis Iași și Succedo SRL au rol de instituții catalizator.

Printre cei care au luat cuvântul la evenimentul de lansare s-au numărat: Gabriela Pîrvu – coordonator național politica de cluster Ministerul Economiei, Mihai Tulbure – Camera de Comert si Industrie Bacau, Lucian Micu – primarul municipiului Roman, moderatorul evenimentului fiind Daniel Coșniță – președinte al Asociației Clusterelor din România.

Principalele concluzii ale evenimentului au fost că România are clustere de calitate, care au câștigat premii europene, că vestul țării este (pentru a câta oară?) în fața altor regiuni la acest capitol, că prima reuniune a clusterelor din Europa din afara Bruxelles a avut loc la București și că Germania va face la fel (adică va reloca evenimentul) la ediția de anul viitor. Foarte important, și adesea subliniat în discursurile care s-au ținut: nimic nu se poate realiza fără sprijinul autorităților publice. Iar faptul că un cluster cu doar 2 firme din zona Romanului s-a lansat la Primăria Roman este un semnal în acest sens.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.