Societatea civilă cere o comunicare mai eficientă a pregătirii alegerilor în diaspora

de | 05/08/2019 | Administrație, Mișcare Civică, Național

Alegerile prezidențiale care vor avea loc doar peste câteva luni vin cu o noutate absolută pentru cetățenii români care vor vota în afara granițelor țării. La presiunea societății civile, legislația electorală a fost modificată, cetățenii având, în premieră, posibilitatea de a vota prin corespondență sau de a se înscrie pentru a vota în ziua scrutinului, la o anume secție de votare din străinătate. În fiecare dintre cele două situații, alegătorul trebuie să se înregistreze pe platforma www.votstrainatate.ro. Scopul principal este acela de a asigura fiecărui român exercitarea dreptului de a vota, iar imagini cu cozi interminabile în fața secțiilor de votare să devină istorie. 

29 de grupuri civice și ONG-uri din țară și din străinătate au identificat, însă, anumite disfuncționalități sau lucruri ce pot fi îmbunătățite pentru ca, pe de o parte, această informație să ajungă la cât mai mulți români din diaspora, iar de cealaltă parte, în ziua alegerilor să fie organizate un număr suficient de secții de votare. Cele cinci solicitări ale societății civile sunt adresate președintelui Autorității Electorale Permanente și Ministerului Afacerilor Externe.

Freedom House România și rețeaua de presă locală PressHub susțin acest demers prin popularizarea scrisorii deschise întocmită de membrii societății civile, precum și a comunicării pe care instituțiile statului o vor face pe acest subiect.

Redăm, mai jos, conținutul scrisorii deschise privind pregătirea și organizarea alegerilor în diaspora:

Către:   Constantin-Florin Mituleţu-Buică, președinte Autoritatea Electorală Permanentă
Ramona-Nicole Mănescu, Ministrul Afacerilor Externe 

Ref:      Scrisoare deschisă referitoare la îmbunătățirea comunicării publice prin intermediul www.votstrainatate.ro și pentru buna organizare a alegerilor din Noiembrie 2019.

Data:    5 August 2019

Stimate dle Președinte Constantin-Florin Mituleţu-Buică,
Stimată dnă Ministru Ramona-Nicole Mănescu, 

Grupurile civice și ONG-urile semnatare sunt preocupate în general de respectarea drepturilor și libertăților consacrate atât de Constituția României, cât și de reglementările Uniunii Europene și interesate în particular, de respectarea dreptului la vot al românilor, oriunde s-ar afla. Apreciem publicarea în timp real a statisticilor privind cererile de vot în secția de votare și a cererilor de vot prin corespondență, publicate pewww.votstrainatate.ro. Apreciem ca pozitivă și inițiativa unor ambasade/consulate de a se întâlni recent cu reprezentanți ai asociațiilor românilor din diaspora.

În prima săptămână, de la lansare, am monitorizat informațiile publicate în timp real pe  www.votstrainatate.ro și am constatat următoarele. Media zilnică a înscrierilor pentru votul în secția de votare este de aproximativ 470, iar media zilnică a înscrierilor pentru votul prin corespondență este de aproximativ 425 de persoane. Un calcul probabilistic demonstrează că dacă media de interes pentru înregistrarea pe site a cetățenilor cu drept de vot se păstrează, până la împlinirea termenului limită de înscriere, atunci pe 11 septembrie 2019, se vor fi înscris aproximativ 21.600 la votul în secția de vot și aproximativ 19.500 de cetățeni la votul prin corespondență.  Conform datelor centralizate de MAE de la misiunile diplomatice, în lume sunt 5.6 milioane de români, dintre care 700.000, cu pașapoarte CRDS, așa după cum informează AEP. Raportat la numărul cetățenilor români cu drept de vot din diaspora ne dăm seama că cifra finală nu va reflecta nevoia reală de prezență la vot a cetățenilor, așa după cum se cunoaște din istoricul ultimelor scrutine.

Am corelat cele de mai sus cu demersurile noastre de promovare a înscrierii pe www.votstrainatate.ro în comunitățile în care ne desfășurăm activitatea și ne-am dat seama că ceea ce se întâmplă este insuficient. Puterea noastră de impact este inferioară posibilităților reale pe care le au instituțiile pe care le reprezentați în calitate de autorități ale statului.

Procedura electorală propusă de AEP este nouă și insuficient cunoscută. Apreciem că informațiile de interes public și comunicarea dinspre instituțiile statului pot fi îmbunătățite. Invocăm dreptul constituțional al cetățenilor români la informație. Potrivit art. 31 alin. (2) din legea fundamentală, „Autoritățile publice, potrivit competențelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetățenilor asupra treburilor publice”. Invocăm și Codul de bune practici în materie electorală al Comisiei de la Veneția, care specifică în mod clar obligația autorităților de a informa cât mai bine cetățenii.  Invocăm totodată nevoia reală de bună organizare a procesului electoral în diaspora și vă solicităm să dispuneți îmbunătățiri ale informațiilor publicate pe site, plecând de la următoarele cerințe, identificate de noi:

 1. Promovarea de urgență – de către instituțiile pe care le reprezentați – a beneficiilor înregistrării la vot pe site-ul www.votstrainatate.ro. Demersul dumneavoastră ar avea un impact mult mai mare, deoarece ați putea folosi canale media de comunicare diverse, precum difuzarea de mesaje de interes public, reglementată de CNA, flyere distribuite la graniță, afișe la sediile MAE sau ale ambasadelor și consulatelor României, inclusiv prin parteneriat cu instituții omoloage ale statelor în care diaspora românească trăiește; sau alte asemenea.
 2. Publicarea în timp real pe site-ul www.votstrainatate.ro de date adiționale, prin adăugarea informațiilor suplimentare despre înscrișii per țară/regiune/localitate. Informațiile să fie ușor de accesat, de înțeles și de interogat informatic, atât pentru votul în secția de votare, cât și pentru votul prin corespondență. Acest lucru va permite celor interesați să promoveze site-ul AEP în interiorul comunităților de rezidență. 
 3. Publicarea pe site a informațiilor referitoare la probabilitatea de a exista înregistrări de cereri duble de la persoane unice. Prin cereri duble înțelegem că una și aceeași persoană ar putea să se înscrie, pentru siguranță, atât pentru votul în secție, cât și pentru votul prin corespondență. Existența acestor înregistrări duble ar putea crea nevoi artificiale, dar publicarea informației ar putea ajuta la mitigarea riscului de supra-dimensionare, prin tactici transparente de comunicare publică.
 4. Transmiterea de informații legate de demersurile MAE de a organiza secții de votare în diaspora, atât în sedii proprii, precum consulate/ambasade, cât și în sedii obținute prin parteneriat cu autorități locale în care se înregistrează nevoia de prezență la vot a minimum 100 de români cu drept de vot. 
 5. Susținerea asociațiilor civice active în țară și diaspora să organizeze din timp acțiunile de identificare și completare a resurselor umane necesare în secțiile noi de votare în străinătate, prin focalizarea cu precădere în acele orașe din afara țării în care AEP constată un număr mare sau foarte mare de cereri pentru înființarea de noi secții de vot. Este știut că cerința de resurse umane în raport de numărul total de zile de votare pentru 3 zile de vot + 1 de pregătire + 1 de raportare, este dificil de acoperit, exclusiv cu personal din ambasade sau consulate. Este cu atât mai greu de administrat, cu cât s-a anticipat organizarea a două tururi de scrutin.

Exprimăm cerințele de mai sus, deoarece dorim să venim în ajutorul instituțiilor statului, despre care considerăm că sunt interesate să organizeze eficient secțiile de votare, prin evitarea formării de cozi interminabile la secțiile de votare, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani. 

Dumneavoastră veți fi identificat și alte pârghii adiționale instrumentelor propuse de noi pentru buna organizare a alegerilor din noiembrie 2019. Noi dorim să susținem prin resurse specifice societății civile limitarea disfuncționalităților cauzate de insuficiența secțiilor de vot cu care diaspora s-a confruntat din 2016 încoace. Nu ne putem însă substitui instituțiilor statului responsabile cu organizarea procesului electoral.

Vă rugăm să acționați cu celeritate în implementarea propunerilor noastre, știut fiind că până la împlinirea termenului limită de înscriere pe site mai sunt 5 săptămâni, iar pentru organizarea efectivă a alegerilor mai sunt aproximativ 4 luni. 

Cu considerație,

Grupurile civice și ONG-urile semnatare, din diaspora și din țară:

 • #activAG Piteşti (membru al platformei civice Contract România)
 • #Rezist Milano (membru al platformei civice Contract România)
 • #Rezistența
 • Acțiunea Civică Galați
 • Asociația Platforma România 100
 • Asociația Aradul Civic (membru al platformei civice Contract România)
 • Asociația ”Rezist Zürich” (membru al platformei civice Contract România)
 • Asociația Voci pentru Democrație și Justiție – VeDem Just
 • Canada Save Roșia
 • Corupția Ucide
 • Diaspora Franța Solidară cu România
 • DUAR
 • Inițiativa România (membru al platformei civice Contract România)
 • Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (membru al platformei civice Contract România)
 • Protestatari Pro Democrație Londra 
 • Reset Iași (membru al platformei civice Contract România)
 • Rezist Bilbao
 • Rezist Budapesta
 • Rezist Dublin
 • Rezist Galați
 • Rezist Ingolstadt. Și eu sunt din România
 • Rezist Lyon
 • Rezist Marseille
 • Rezist WMW
 • Rezistența din Diaspora
 • Ștafeta Steagului Uniunii Europene (membru al platformei civice Contract România)
 • Un Timbru pentru Dreptate
 • Voluntari în Europa (membru al platformei civice Contract România)
 • Umbrela Anticorupție Cluj

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.