La Ruginoasa: educație civică și leadership cu tineri care au trăit visul american

de | 05/08/2019 | Cultură, Educație, Mișcare Civică, Rural

Educație civică, leadership, limba engleză, știință, sport, sănătate și arte vor învăța, într-o manieră distractivă, 30 de copii din Ruginoasa, în cadrul Explore Day Camps, o tabără educațională ce are ca scop dezvoltarea abilităților sociale și a înțelegerii de sine. 

Tabăra de zi se va desfășura între 7-11 august, în Ruginoasa, iar printre organizatori se află și Ștefan Popa, absolvent de „Roman Vodă”, absolvent al programului FLEX și acum student în Olanda (citește aici experiența lui Ștefan ca elev în SUA). Tinerii își propun ca, împreună cu 30 de copii din ciclul gimnazial, să exploreze diferite domenii într-un mod diferit de predarea școlară, non-formal și prin intermediul jocurilor. Tabăra este complet gratuită, echipa urmând a asigura transportul participanților dus-întors între Dulcești și Ruginoasa, va acoperi costurile materialelor utilizate și va oferi participanților un prânz cald și gustări pe parcursul zilei de tabără. 

“Sistemul educațional din România se confruntă cu probleme enorme, țara noastră ocupând locul al treilea printre țările din Uniunea Europeană cu cele mai mari rate de abandon școlar – 18,5%. Povestea devine chiar mai mare atunci când analizăm situația din mediul rural: există o creștere cu 20% a ratelor abandonului școlar în mediul rural în comparație cu mediul urban. Credem că unul dintre motive este dezvoltarea rapidă a adolescenților și lipsa schimbărilor în sistemului educațional. Iar atunci când educația formală nu mai este de ajuns, răspunsul e simplu: educație non-formală și învățare prin joc.” 

comunicat organizatori

Echipa de organizare este formată din trei absolvenți ai programului FLEX (Future Leaders Exchange Program): Dorotheea Aruștei – studentă în anul II la Universitatea Națională de Arte “George Enescu” din Iași, Ștefan Popa – absolvent al Colegiului Național Roman – Vodă și student în anul 2 la Radboud University în Nijmegen, Olanda și Theodora Ștefănescu –  proaspătă absolventă a Colegiului Național „Costache Negri” din Galați. În timpul anului petrecut în Statele Unite, cei trei au observat cât de multe efecte pozitive poate avea un sistem educațional care acordă o atenție deosebită lucrurilor practice și care încurajează participarea în activități extrașcolare, iar acest lucru i-a motivat și mai mult să organizeze această tabără.

Sponsorizarea pentru acest proiect a fost asigurată parțial de programul FLEX Alumni Grants, ce este finanțat de Biroul de Afaceri Educaționale și Culturale al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii și administrat de American Councils for International Education.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.