Incompatibilii cu funcții, protejați

de | 28/08/2019 | Administrație, Județean, Justiție

Un episod care s-a desfășurat marți după-amiază în Consiliul Județean Neamț arată, încă o dată, cum persoanele “potrivite” pot sfida legea fără a li se întâmpla nimic. 

Cristina Păvăluță, directorul Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integratite (ANI), instituția acuzând-o pe aceasta de incompatibilitate. După ce decizia Înaltei Curți de casație și justiție a fost comunicată Consiliului Județean, o comisie de disciplină a decis că șefa DGASPC Neamț trebuie destituită. S-a întocmit proiectul de hotărâre, consilierii au fost invitați să voteze secret și, surprinzător, consilierii PNL nu au votat, deși votul lor ar fi putut schimba schimba situația. Prin urmare, cu ajutorul consilierilor PSD, Cristina Păvăluță a rămas director al DGASPC Neamț, deși cea mai înaltă instanță din țara noastră a confirmat starea de incompatibilitate. 

Conform inspectorilor ANI, Păvăluță a fost, în același timp, director la DGASPC Neamț și membru în consiliul de administrație al SC Parking SA, societate a Consiliului Local Piatra-Neamț, situație care a dus la încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, așa cum este menționat în art.94, alin. 2), lit. c) din Legea nr. 161/2003.

De altfel, din plenul Consiliul Județean face parte o altă persoană care a fost declarată incompatibilă. Este vorba despre consilierul județean PSD Vasile Baciu; acesta a fost declarat incompatibil de ANI, a pierdut procesul la Curtea de Apel Bacău și a depus un recurs la opt luni distanță de la decizia instanței din județul vecin. Între timp a mai primit și o condamnare cu executare pentru conflict de interese, dar el face parte în continuare din Consiliul Județean și ia decizii în numele nemțenilor. 

În timp ce nouă, tuturor, ni se cere să fim cetățeni corecți – să plătim taxele și impozitele, facturile către apă și gunoi, să colectăm separat și multe altele – oameni cu funcții, care ar trebui să fie un exemplu de conduită și care ar trebui să respecte valori și principii, ne arată tocmai contrariul. Apoi vin, cu nonșalanță și ne cer votul. Dacă îl acordăm, atunci înseamnă că îi merităm din plin pe acești politicieni. 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.