Domnitorul Cuza, de strajă la școala care îi poartă numele

de | 09/09/2019 | Actualitate, Local

Alexandru Ioan Cuza, ilustrul domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei și Tării Românești, va sta de strajă în fața școlii din Roman care îi poartă numele. Firește, aceasta va fi în mod simbolic, sub forma unui bust al domnitorului, care a fost dezvelit luni, 9 septembrie, cu prilejul deschiderii noului an de învățământ. Realizat din bronz, bustul reprezintă o donație a membrilor Rotary Club Roman și este opera sculptorului Emilian Savinescu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și, totodată, al clubului menționat.

Motivul pentru care donatorii au ales ca monumentul sculptat să fie reprezentat de bustul domnitorului Cuza, a fost că acesta a fost cel care a introdus, prin Legea Administrației Publice din anul 1864, învățământul gratuit și obligatoriu în ceea ce avea să devină mai târziu Statul Român Modern. Ceremonia de dezvelire a bustului a inclus și o slujbă religioasă de binecuvântare și sfințire. La ceremonie au fost prezenți directorii, cadrele didactice și elevii școlii, reprezentanții Clubului Rotary, dar și oficialități romașcane, printre care deputatul Laurențiu Dan Leoreanu și primarul Lucian Micu.

Această locație este reprezentativă, în fața instituției de învățământ care poartă numele domnitorului Alexandru ioan Cuza, una din școlile de top din orașul nostru, lucru datorat generațiilor de dascăli trecute, dar și celor prezente. Această statuie este și un mulțumesc adresat lor, dar și tuturor dascălilor din orașul Roman, iar Rotary le mulțumește pentru efortul pe care îl fac zi de zi pentru formarea generațiilor viitoare.

Lucian Năstase, membru fondator al Clubului Rotary Roman

Este un bust reprezentativ al lui Cuza aici, în centrul Moldovei. Este vorba de un domnitor de care se leagă înfăptuirea unor reforme în general, dar mai ales Reforma Instrucțiunii Publice, un domnitor care a făurit Statul Român Modern. Avem aici la Roman o stradă care-i poartă numele, o școală care-i poartă cu demnitate numele, o școală fanion pentru Roman care poartă numele unui domnitor fanion pentru România.

Laurențiu Dan Leoreanu, deputat PNL de Neamț

Articol scris de Ciprian Predescu

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.