Igiena în învățământul nemțean: școli fără avize sanitare și cu toaletele-n curte

de | 10/09/2019 | Educație, Județean

Școlile din județul Neamț nu stau prea strălucit la capitolul avizelor sanitare eliberate de către Direcția de Sănătate Publică, dat fiind faptul că la ora începerii anului școlar, 33 de unități de învățământ nu au astfel de autorizații. Dintre acestea, 17 sunt din zona municipiului Roman, iar nedoritul record este împărțit între comuna Icușești cu școlile primare din Mesteacăn, Rocna, Spiridonești și Bătrânești, comuna Oniceni cu școlile gimnaziale din satele componente Oniceni, Solca, Gorun, Valea Enei și Pietrosu, precum și comuna Valea Ursului cu Liceul Tehnologic din Valea Ursului și școlile gimnaziale din Chilii, Bucium, Giurgeni și Muncelu de Jos. Printre școlile din Neamț fără autorizații sanitare se numără 12 care au sursa de apă nepotabilă și 9 care nu au deloc o sursă de apă potabilă. 

Principalele motive pentru care 33 de școli nu au putut fi încă autorizate sunt reprezentate în principal de lipsa apei potabile curente, fie că respectivele unități nu au o sursă de apă corespunzătoare, fie apa nu este bună din punct de vedere bacteriologic și chimic. Acest lucru ne împiedică să asigurăm condiții atât pentru apa de băut cât și pentru igiena mâinilor, atât de necesară în cazul unor colectivități de copii. Dintre cele 33 de unități care au rămas neautorizate, 5 vor fi închise anul următor, iar acestea nici nu au solicitat până în acest moment autorizații. Totodată, două din unitățile neautorizate  au fost reabilitate și acest proces s-a încheiat la sfârșitul lunii august, dată la care au și fost în măsură să solicite autorizațiile sanitare, care vor fi eliberate după ce vom face verificările igienico-sanitare. Alte două unități au fost de asemenea reabilitate, dar încă nu au depus nici un fel de acte în vederea autorizării sanitare.

dr. Roxana Pipirigeanu, șef Compartiment de supraveghere epidemiologică DSP Neamț

Dacă tot a venit vorba de igienă, datele oficiale spun că în județul Neamț sunt 58 de școli care încă mai au și la ora actuală toaletele în curte, însă 3 din acestea au fost modernizate și alte 34 urmează să fie supuse unor lucrări de modernizare. Prefectul județului Neamț a afirmat că celelalte 21 de școli vor rămâne cu toaletele din curte nemodernizate din cauza lipsei de interes a primarilor, care nu au vrut să acceseze fondurile oferite prin Hotărârea de Guvern 363 din anul acesta. 

Autoritățile locale ar fi avut timp suficient să demareze lucrările de modernizare a toaletelor,  banii există la nivelul județului Neamț, dar din păcate sunt anumite unități administrativ-teritoriale care nu au accesat aceste fonduri.

Daniela Soroceanu, prefectul județului Neamț

În fine, ca să menționăm și aspectele bune ale situației, capitolul la care unitățile de învățământ nemțene stau cel mai bine este cel al asigurării pazei și protecției. Potrivit statisticilor, 340 de școli din județ sunt dotate cu personal de pază și sisteme video de monitorizare, 92 din acestea fiind în mediul urban și 248 în mediul rural. Prin comparație, doar 8 școli nemțene din mediul urban și 72 din mediul rural nu au astfel de dotări. 

Articol scris de Ciprian Predescu

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.