Apel către șoferi: „Faceți loc salvatorilor!”

de | 12/09/2019 | Local, Social

Zilnic se petrec cazuri care necesită intervenția de urgență a pompierilor și a echipajelor SMURD, iar timpul acestora de deplasare la fața locului este esențial pentru reușita intervenției respective. Câteva minute de întârziere poate însemna o șansă mai mică de a salva viața unui om sau bunurile dintr-o casă cuprinsă de flăcări.

Din nefericire, acest lucru nu este pe deplin înțeles de către unii șoferi care, deși văd în spate autospecialele cu girofarurile aprinse și sirenele pornite, își văd de drumul lor și nu trag pe dreapta sau pe banda alăturată, pentru a le face loc și pentru a le lăsa cale liberă să ajungă la locul intervenției în cel mai scurt timp posibil. Iar acest lucru se întâmplă cu toate că legislația rutieră prevede clar această obligație din partea șoferilor, în asemenea situații.

Salvatorii din cadrul Detașamentului de pompieri din Roman s-au confruntat, din păcate, cu destul de multe cazuri de acest gen. Mai mult decât atât, ei au avut și situații în care nu numai mașinile aflate în trafic, ci chiar și unii cetățeni aflați pe trecerea de pietoni nu au vrut să le dea prioritate și au traversat strada liniștiți, pe motiv că aveau verde la semafor. 

Din păcate, gama situațiilor în care ne obstrucționează nouă deplasarea este destul de diversificată. Sunt și paerticipanți la trafic care, din diferite motive, nu doresc să se dea la o parte, fie nu ne văd, fie nu ne aud, fie pur și simplu ne ignor și nu vor. Am avut și situații de pietoni care au vrut să treacă pe verde, era perfect legal, dar noi în regim de urgență a trebuit să trecem pe roșu, la fel de legal, iar pietonii ne-au blocat pentru câteva momente. Dacă noi nu ajungem foarte repede la locul solicitării, lucrurile intră într-o dinamică negativă, în sensul că evenimentul respectiv ia amploare, sau persoanelor afectate li se poate agrava starea de sănătate, iar atunci lucrurile se complică foarte mult”

maior Constantin Luca, comandantul Detașamentului de pompieri Roman

În acest context, se impune totuși o anume întrebare: dacă șoferul nepăsător ar ști că în momentul acela pompierii care vin din spatele lui intervin tocmai pentru a stinge incendiul care îi mistuie propria gospodărie, le-ar mai bloca drumul cu atâta inconștiență?

Articol scris de Ciprian Predescu

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.