De ce îi respect pe pompieri: datorită unei perechi de ochelari și a legumelor din sacoșă

de | 13/09/2019 | Editorial

Ca jurnalist, am participat de multe ori la acțiuni ale pompierilor: de la incendii (cu sau fără victime) la cazuri de înec, la inundațiile din anii trecuți sau la accidente grave. I-am observat cum scoteau apa din curțile oamenilor într-o mare și frumoasă comună de lângă Roman, iar localnicii stăteau la băut și comentau de pe margine; cum îi afectează atunci când nu pot salva victima unui accident; cum acordă primul-ajutor. Iar exemplele pot continua. 

Ca cetățean, am avut de-a face de puține ori cu pompierii. Dar mi-au câștigat respectul datorită unei perechi de ochelari și a unei sacoșe cu legume. În urmă cu câțiva ani am sunat la 112, după ce un om a căzut pe stradă în fața mea, în zona Pieții Mari. Am dus muncă de convingere cu dispecerii de la 112 (care mă întrebau de rude și alte bazaconii) până au trimis un echipaj la fața locului. Când au ajuns pompierii paramedici cu mașina SMURD, omul era încă inconștient. Au luat informațiile necesare de la noi (între timp se mai adunase lume), au încercat să comunice cu bărbatul, l-au pus cu grijă pe targă. Și apoi, cu migală, au strâns toate legumele în sacoșa pe care omul o scăpase din mână când i s-a făcut rău. Au luat sacoșa și ochelarii acestuia – căzuți pe asfalt -, le-au pus în ambulanța SMURD, ne-au mulțumit nouă, celor de pe margine, și au plecat la spital. Grija față de pacient sub toate aspectele, calmul și normalitatea cu care au acționat au rămas pentru mine un exemplu. 

Astăzi, de ziua lor, le doresc pompierilor nemțeni să continue a ne preda această lecție a normalității și a responsabilității. 

Mâine, 14 septembrie, între orele 10.00 și 18.00, în parcarea Roman Value Center, vă puteți întâlni cu pompierii să le spuneți “La mulți ani!!” sau doar pentru a vedea tehnica din dotare și câteva exerciții demonstrative (iar copii pot participa la concursuri). 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.