Toate primăriile din județ au primit recomandări pentru a preveni pesta porcină

de | 24/09/2019 | Județean, Social

Pesta porcină a fost deja confirmă în județele Vaslui și Iași, iar autoritățile vor să evite ca acest lucru să întâmple și în Neamț. Prin urmare, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Neamț solicită sprijinul autorităților locale din tot județul pentru implementarea unor măsuri cu rol preventiv în apariția și răspândirea în teritoriu a pestei porcine africane. 

Astfel, cei care dețin și utilizează terenuri agricole sunt sfătuiți să anunțe autoritățile dacă, îniante de recolta culturilor, găsesc cadavre de porc (mistreț sau domestic). DSVSA Neamț se va ocupa de ridicarea acestora și va dezinfecta locul.

Proprietarii de ferme și exploatații agricole sunt sfătuiți să nu lase zilierii sau persoane care lucrează pe câmp să se ocupe de îngrijirea suinelor; să poată izola porcii de exterior (un eventual contact cu porci mistreți).

Între timp, la Doljeși, pe drumul județean care face legătura cu localitatea ieșeană Butea – acolo unde s-a confirmat un focar – au fost montate covoare cu dezinfectant. Fiind zonă de protecție, circulația porcilor a fost complet interzisă. În alte  comune, aflate în zonă de supraveghere  – Bâra, Boghicea, celelalte sate din comuna Doljești, Tămășeni, Gherăești și Săbăoani -, se face un recensământ al suinelor. 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.