(Video) Avaria la conducta de apă ar putea fi mai gravă

de | 26/09/2019 | Actualitate, Local

Locuitorii municipiului Roman au fost lipsiți astăzi de apă potabilă sau – unii dintre ei, care locuiesc la parter sau în zonele mai joase ale orașului – au avut o presiune foarte scăzută la robinete. Acest lucru s-a întâmplat din cauza unei avarii care s-a produs ieri după amiază la conducta de alimentare cu apă a orașului, pe raza localității Simionești.

Concret, muncitorii firmei Hidroterm executau lucrări de amenajare a rețelei de canalizare în localitatea respectivă,  iar acestea includeau și operațiuni de forare a terenului pe traseul de construire a rețelei. Câteva din aceste foraje au perforat accidental conducta subterană de 600 de milimetri, care alimentează cu apă municipiul Roman, iar acest lucru a fost posibil din cauză că firma care executa lucrările nu deținea un plan al traseului țevilor de alimentare.

Echipele de intervenție ale ApaServ Roman au ajuns la fața locului, însă lucrările de remediere s-au dovedit a fi de durată, fiindcă avaria produsă era mult mai gravă decât s-ar fi așteptat. Practic, conducta de alimentare cu apă era perforată în două locuri, iar soluția ar fi fost aceea de înlocuire a întregului tronson. Acest lucru ar fi lăsat municipiul Roman fără apă câteva zile la rând, așa că s-a apelat la o altă soluție de urgență.

„Am descoperit două găuri în conducta de 600 mm pe care le vom repara imediat cu beton rapid. Sperăm să fie singurele găuri și conducta să nu mai fie afectată în alte locuri. În aceste condiții, sperăm ca spre seară, după ora 22.00, romașcanii să beneficieze de apă. Ne ia mult timp să aducem apa în municipiu, să umplem cât de puțin rezervoarele, care acum sunt goale, după care să începem furnizarea către consumatori”.

Bogdan Curcudel, directorul ApaServ zona Roman

Problema este însă aceea că s-au făcut foraje pe o porțiune mai lungă, deci este posibil să mai existe și alte perforații încă nedepistate, de-a lungul conductei de alimentare cu apă. Prin urmare, romașcanii s-ar putea aștepta și la alte avarii, pe parcursul zilelor următoare. Până una-alta, ceea ce se știe cu certitudine este faptul că furnizarea apei în municipiul Roman va putea fi reluată după ora 18, posibil chiar și după ora 22. Însă vor mai fi întreruperi temporare cu apă, mai ales în timpul nopții, până se va stabiliza nivelul apei din puțurile de captare, în prezent goale. Până la remedierea completă a avariei, primarul Lucian Micu a luat în calcul și o soluție de urgență prin care romașcanilor să li se asigure apa necesară. 

„Rog ca dacă până în jurul orei 18 se constată că nu se poate da apă către municipiul Roman, să fiu informat, pentru ca împreună cu colegii mei de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență să începem să distribuim apă către cetățeni, din cisternele aflate în dotare”.

Lucian Micu, primarul municipiului Roman

Informațiile luate de la locul avariei arată că furnizarea apei nu poate fi reluată sub nici o formă la ora 18 și nici după această oră, fiindcă trebuie o perioadă de uscare a betonului rapid cu care au fost astupate perforațiile din conducta de alimentare. Prin urmare, romașcanii vor putea lua apă, cel puțin în seara aceasta, din cisternele pompierilor care vor merge prin cartierele din oraș.

Mașinile cu proviziile de apă vor circula, începând cu ora 16.00, în mod continuu pe un traseu prin toate cartierele orașului și va alimenta cu apă cetățenii în următoarele puncte: Piața Mare, Piața Mică, Danubiana – Calul Bălan, Aleea Revoluției – la magazine, Smirodava – Marom, Smirodava – Biserica Ștefan cel Mare, Bulevardul Republicii – la „Doi Măgari” și Penny, Marketul „Ayalalta”, Lidl Favorit, Școala „Roman Mușat”, parcare Judecătorie.

Comunicat Primăria municipiului Roman

Articol scris de Ciprian Predescu

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.