„Cunoașterea unei limbi străine este vitală”

de | 27/09/2019 | Educație, Local

Ziua Europeană a Limbilor Străine se sărbătorește în fiecare zi de 26 septembrie, începând cu anul 2001. Pentru profesorii de limbi străine din Roman, această zi a fost un bun prilej de a le reaminti elevilor de ce este important să știi să comunici și pe înțelesul unor persoane care nu cunosc româna. 

La clasa a VII-a A de la Colegiul Național “Roman Vodă”, elevii au fost antrenați de profesoara Dana Păiuș în jocuri despre orașele Europei. Activitatea a făcut parte dintr-un proiect în care sunt implicate clase de la patru unități de învățământ din oraș: Colegiul Naţional “Roman Vodă”, ColegiulTehnic “Petru Poni”, Liceul Tehnologic “Vasile Sav” și Liceul Teologic “Melchisedec Ştefănescu”. 

Proiectul realizat de profesori s-a dorit a fi unul prin care să se stimuleze creativitatea și spiritul civic, să crească interesul elevilor pentru studierea limbilor străine prin prezentarea avantajelor cunoașterii unei limbi străine, să încurajeze plurilingvismul  și multiculturalitatea. 

Elevii de liceu au arătat și cât sunt de creativi și au prezentat scurt-metraje realizate de ei, iar cei mai pasionați au participat la un concurs de traduceri (engleză/franceză).          

Ne-am dorit să marcăm Ziua Europeană a Limbilor Străine într-un alt mod, care să atragă atenția elevilor asupra avantajelor practice pe care le au dacă învață cel puțin o altă limbă decât cea a țării în care s-au născut. Fiindcă, într-o eră a globalizării, a cunoaște limbi străine este vital pentru cine dorește să înseamnă a putea comunica, a te putea dezvolta fără bariere. Ne-am adaptat vârstei lor și am gândit lecții interactive și stimulante pentru ei. Iar elevii s-au implicat exemplar. 

Dana Păiuș, profesor de limba franceză la Colegiul Național „Roman Vodă”

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.