Piațeta veche are nume nou

de | 27/09/2019 | Actualitate, Local

Piațeta aflată între Colegiul Național „Roman Vodă” și Muzeul de Artă va purta un nume nou, respectiv cel al scriitorului Calistrat Hogaș, fost director al Colegiului între anii 1891 și 1899. Astăzi a fost dezvelită și placa ce va marca de acum încolo denumirea nouă a piațetei, iar momentul a fost ales în mod special, fiindcă tot astăzi Colegiul Național „Roman Vodă” a sărbătorit 147 de ani de ființare în peisajul învățământului romașcan.

Evenimentul a fost deschis de muzeograful Camelia Jora, directorul Casei Hogaș, care a făcut o scurtă incursiune în timp evocând personalitatea marelui scriitor nemțean și aprecierea acestuia față de orașul Roman, în care și-a petrecut o bună parte din viață și de unde a și trecut la cele veșnice pe 28 august 1917, în casa care acum îi poartă numele.  La eveniment au mai fost prezenți oficiali ai municipiului și reprezentanți ai Colegiului „Roman Vodă” și ai Bibliotecii Municipale Roman.

Suntem onorați că s-a dezvelit această plăcuță privind Piațeta Calistrat Hogaș. Noi ne respectăm înaintașii, iar Calistrat Hogaș a fost un director al Colegiului Roman Vodă care și-a pus amprenta asupra evoluției acestui liceu. Noi, astăzi, continuăm tradiția și încercăm să menținem liceul nostru în topul liveelor de prestigiu din țară.

prof. Mihaela Tanovici, directorul Colegiului Național „Roman Vodă” 

Mă bucur că s-a continuat acest proiect al administrației locale, pe care l-am inițiat când eram primar al acestui oraș, în sensul de a puncta aceste piațete din Roman cu plăcuțe care să le definească. Lucrurile trebuie să dăinuiască prin valoare, iar Calistrat Hogaș a fost un om de valoare, pe care îl respectăm.

Laurențiu Dan Leoreanu, deputat PNL de Neamț
piateta Calistrat Hogas1

Articol scris de Ciprian Predescu

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.