Elevi de urmat: au dat din sângele lor pentru alții

de | 08/11/2019 | Actualitate, Local

Un grup de 11 elevi din clasa a XII-a F din cadrul Colegiului Național „Roman-Vodă” au arătat că noua generație este sensibilă la problemele comunității. Pe parcursul a două zile, tinerii au mers și au donat sânge, răspunzând astfel unei nevoi reale a sistemului sanitar. Elevii au inițiat această acțiune pentru a ajuta persoane bolnave, în condițiile în care medicii susțin că nevoia de sânge este foarte mare, dar că donatori se găsesc mai rar.

Din dorința de a salva vieți, ne-am adunat în grup de șase elevi pentru a dona sânge. Am fost cu toții emoționați, dar si entuziasmați în același timp, la gândul ca putem ajuta bolnavii, oferind o parte din sângele nostru. Chiar daca nu toți au reușit sa finalizeze procedura, suntem mulțumiți ca am avut privilegiul de a contribui cu puțin la vindecarea acelora care au nevoie de sprijin. Având în vedere că procedura de recoltare este una simpla, noi încurajăm oamenii să doneze sânge, deoarece sunt persoane care au mare nevoie de astfel de ajutor din partea celor apți din punct de vedere medical.

elevii donatori

Inițiativa tinerilor a fost o surpriză pentru diriginta clasei.

Apreciez gestul făcut de acești elevi minunați care, din proprie inițiativă, au hotărât să facă un gest umanitar. Am fost încântată când au venit cu această propunere de a dona sânge și i-am încurajat în demersul lor. S-au mobilizat destul de rapid, au căutat informații despre ce presupune această procedură, iar în zilele de joi și vineri, dis de dimineață, și-au dus sarcina la capăt. Pe lângă faptul că este un act nobil, donarea de sânge contribuie, în mod benefic, asupra stării de sănătate a organismului. Consider că acesta este un model demn de urmat și de către alți elevi, desigur, în măsura în care îndeplinesc condițiile de donare.

prof. drd.  Alexandra Poenaru, dirigintă clasa a XII-a F, Colegiului Național „Roman-Vodă”

Condițiile pentru ca o persoană să poată dona sânge sunt următoarele:

  • vârsta cuprinsă între 18 și 62 ani;
  • greutate minimă: 58 kg fetele și 60 kg băieții;
  • hipotensiune: TA < 100/60 mmHG;
  • hipertensiune: TA > 80/130 mmHG;
  • să nu fi avut sau să nu aibă următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, de tiroidă, miopie 4 dioptrii, anemie, gripă;
  • să nu fi suferit în ultimele luni intervenții chirurgicale sau stomatologice;
  • femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lauzie, în perioada menstrual;
  • să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 24 de ore înaintea donării.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.