Am trecut pragul centrului de zi de la Școala ,,Calistrat Hogaş’’ pentru a afla cum reușesc câțiva tineri să contribuie la educarea noii generații. Acest centru înfiinţat de Asociaţia Muşatinii şi-a început activitatea odată cu debutul noului an școlar şi, după cum am aflat de la coordonatoarea Andreea Chencea, scopul voluntarilor nu este doar de a face teme cu cei aproape 20 de beneficari: ,,În vizorul nostru este şi educarea elevilor non-formală prin jocuri, dansuri, cântece, realizarea de produse handmade’’.
Activitatea centrului are loc în zilele “de școală”, între orele 14.00 și 16.00: prima dată copiii beneficiază de o masă (de cele mai multe ori datorită Băncii de Alimente Roman), iar apoi aceștia încep temele, fiind îndrumați mereu de 8 – 9 voluntari și de președintele Asociației Mușatinii Roman. Pe lângă alte atribuții pe care le are, prof. Ovidiu Albert îi ajută pe copii cu temele la engleză.
În această perioadă se lucrează de zor la serbarea pe care o pregătesc micuţii pe data de 18 decembrie, atunci când îl vor aştepta pe Moş Crăciun cu colinde, scenete și poezii.
Uneori, activităţile se petrec și în afara centrului; spre exemplu, luna trecută copiii au mers la film, iar pe viitor este programată o tabără. Mădălin, elev in clasa a 5-a şi beneficiar al centrului, a răspuns cu un “da” hotărât atunci când l-am întrebat dacă vrea să facă și el voluntariat pe viitor. “Pentru mine voluntarii înseamnă foarte mult. Mă ajută să fac temele, îmi explică dacă nu am înţeles ceva, sunt prietenoşi şi în fiecare zi ne jucam cu ei. Parcă suntem o familie.’’
Am plecat de la centrul de zi “Calistrat Hogaș” cu iubirea celor 16 copii fericiţi, de la care am primit cele mai sincere 16 îmbrăţişări. Și cu convingerea că tinerii chiar pot schimba lumea, dacă își pun în minte s-o facă.
* articol realizat de eleva Simona Georgiana Grosu, în cadrul unui proiect marca inRoman.ro, de încurajare a tinerilor pentru care scrisul reprezintă o pasiune și o posibilă alegere într-o viitore carieră
0 Comentarii