Criza apei: Suntem la mila Domnului. Un nou termen: 45 de zile

de | 09/01/2020 | Local, Social

Problemele vor continua și în perioada următoare. Este principala concluzie care se desprinde din conferința de presă susținută de prefectul George Lazăr, inspectorul-șef al ISU Neamț, primarii din Roman și Cordun, directorul tehnic al ApaServ, șeful Serviciului de Gospodărire a Apelor Neamț. 

Conform celor prezenți, s-au identificat soluții pe termen scurt și soluții pe termen lung. 

Sperăm ca săptămâna viitoare, marți sau miercuri, vom avea o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț și vom adopta o hotărâre, pe care o vom înainta Guvenului României și instituțiilor abilitate. Soluția pe termen scurt, cu speranța să rezolvăm problema apei curente la Roman: refacerea celor 18 praguri care sunt pe Moldova fiindcă o parte sunt într-o stare improprie azi, plus o zonă de pompare a apei către partea de puțuri. Totodată, SGA va face lucrări de dirijare a apei către malul stâng. Refacerea celor 18 praguri va fi o lucrare făcută de Administrația Bazinală de Apă Bacău, pomparea apei către zona de puțuri va fi făcută de ApaServ. Timpul estimat de la hotărârea CJSU până la momentul efectuării lucrărilor și până când apa va ajunge la romașcani va fi de aproximativ 45 de zile. Până atunci, cei de la SGA Neamț vor continua decolmatarea, iar ApaServ va face lucrările specifice zilnice.

George Lazăr, prefectul județului Neamț

Cu alte cuvinte, romașcanii vor avea apă cu porția cel puțin o lună și jumătate de acum înainte.

Există posibilitatea și probabilitatea ca până la intervențiile ce urmează a se executa, programul de furnizare a apei pentru populația municipiului Roman să fie, în continuare, într-o zonă restricționată. Din păcate. Eu stau pe centru, la etajul 4 și sunt unul dintre romașcanii care nu au apă.

George Lazăr, prefectul județului Neamț

Lucrările s-au făcut. Dar astăzi, când vorbim, debitul este de 4,4 metri cubi/secundă, iar media anuală este de 35 de metri cubi pe secundă. Deci este 1/8 din debit. S-au făcut lucrările de îmbunătățire despre care s-a discutat la vremea respectivă; canalele care s-au deschis, reparațiile pe Pildești. Debitul râului este foarte important. Momentan, atât se poate.

Gheorghe Neculae, director tehnic ApaServ

Soluțiile pe termen lung înseamnă ani și milioane de euro de investiții. Absolut necesare, acestea nu vor rezolva, însă, problema de actualitate: faptul că romașcanii nu au și nu vor avea apă non-stop. De ce nu s-au gândit factorii de decizie să prevină aceste probleme prin lucrări și investiții efectuate la timp, nu în ceasul al XII-lea? Este o întrebare la care niciunul nu a avut răspuns.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.