Dezbateri pentru buget (II): Sănătatea nu are probleme majore

de | 21/01/2020 | Local, Sănătate

A doua dezbatere organizată de administrația locală privind bugetul pentru anul în curs a fost cu reprezentanți din domeniul sănătății. Marți, 21 ianuarie, în sala de ședințe a Primăriei municipiului Roman au venit directorii Spitalului Roman, mai mulți medici de la centre de permanență din oraș, managerul Sericiului de Ambulanță Județean Neamț și un reprezentant al Colegiului Farmaciștilor.

La începutul întâlnirii, primarul Lucian Micu a amintit despre proiectul european câștigat recent, privind construirea unui ambulatoriu. Proiectul valorează peste 12.000.000 lei și va însemna dotări pentru un centru de imagistică modern, inclusiv RMN și computer tomograf.

Cei prezenți la întâlnire nu au avut prea multe solicitări; cu excepția managerului Spitalului Municipal de Urgență, care avea o listă cuprinzătoare de lucrări.

  • Director Serviciul de Ambulanță Neamț: înainte de a da cuvântul reprezentanților Serviciului de Ambulanță, Lucian Micu a precizat: „Am pregătit două lucruri pentru acest an: acoperișul clădirii să fie reabilitat în totalitate; asfaltarea întregii parcări și a străzii Speranței, astfel încât timpii de ieșire să fie cât mai scurți. Vă rămâne partea de igienizare exterioară.” „Doleanța o știți, fiind clădirea dumneavoastră, nu ne puteam apuca de acoperiș; dar vom face igienizarea.”
  • dr.Maria Andrici, manager general Spital de Urgență Roman: Anul trecut am investit în aparatură peste 5.500.000 lei. Anul acesta avem o listă de investiții cam tot de aceeași sumă; mai ales că este anul premergător acreditării. Vom înmâna lista de dotări Ministerul Sănătății. Pe partea de reparații capitale, avem de finalizat reabilitarea termică a corpurilor A,B, C reabilitarea pentru reacreditare, spitalizare de zi să o facem, modernizarea și dotarea sterilizării centrale, refuncționalizarea blocului alimentar, rezerva de apă și stația de pompare de la spitalul vechi, stația de epurare a apelor uzate, reparații curente și înlocuire conducte alimentare apă și evacuare agent termic, reparații electrice pentru pediatrie spitalul nou, reparația fațadei centralei termice de la spitalul vechi. Lista poate continua, avem multe și avem nevoie de ajutorul dumneavoastră.” „În lista de studii și proiecte a municipiului Roman am inclus și studiul de fezabilitate pentru reabilitrea policlinicii; ulterior, în funcție de sumele necesare, să încercăm să obținem finanțare.” „Estimăm că anul acesta, contribuția de 10% a administrației locale pentru dotările ce vor veni de la MInisterul Sănătății se va ridica la aproximativ 900.000 lei. Vă rog să avem în vedere acest aspect.”
  • Centrul de permanență de la Fundația Melchisedec: „Avem nevoie, pe perioada nopții, de pază în zona respectivă.”
  • Ana Maria Stejar, președinte Colegiul Farmaciștilor Neamț: „Ca locuitor sunt din ce în ce mai încântată de acest oraș, a luat un aspect de megalopolis; a dispărut aerul patriarhal, uneori e foarte aglomerat, dar este o evoluție. Provocările farmaciștilor nu știu cât interesează administrația locală. Vreau să precizez că Spitalul Roman are un singur farmacist, e puțin ca unul singur să asigure totul, e nevoie de încă un post de farmacist.” 
  • Liliana Apetrei, Centrul de permanență de pe strada Bogdan Dragoș: „Avem nevoie de dotări. Avem o singură încăpere, o singură canapea de consultații; ar fi nevoie de încă o cameră, în acel hol mare. Astfel, când fac perfuzii, să asigurăm și alte tratamente altor pacienți, în același timp.” „Trimiteți o listă de dotări până mâine”. „Mai dorim și două locuri de parcare pentru medic și asistent, cei de la spălătorie ne ocupă locurile de parcare” „Vom face o reconfigurare în acea zonă”. „Și mai avem nevoie de o cameră, un frigider pentru biocide.”

La întâlnire au fost prezenți și reprezentanți ai centrelor de permanență din Anton Pann și de pe C.A. Rosetti (Medclass), dar aceștia nu au avut probleme de adus la cunoștința administrației locale.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.