Depozitarea deșeurilor la Girov se va scumpi cu aproape 80%

de | 31/01/2020 | Economic, Județean

Creșterea, de la 1 ianuarie, a valorii contribuției pe economia circulară, o taxă stabilită la nivel național, va crește tariful pentru depozitarea gunoiului rezidual la depozitul de la Girov cu aproape 80%. 

La acest moment, tarifele practicate pentru depozitarea gunoiului sunt următoarele:

  • 62,62 lei + TVA pentru deșeurile municipale și asimilate acestora;
  • 78,44 lei + TVA pentru alte tipuri de deșeuri nepericuloase.

Contribuția pentru economia circulară a fost, în 2019, de 30 de lei pentru fiecare tonă de gunoi rezidual care a ajuns la depozitul de la Girov. Începând cu 1 ianuarie, valoarea acestei contribuții a crescut la 80 de lei/tonă, astfel că Eco Sud, firma care administrează depozitul, a cerut Consiliului Județean modificarea în consecință a tarifelor. 

După ce la ședința ordinară din 28 ianuarie nicio modificare de tarif privind deșeurile nu a trecut la vot, consilierii județeni fiind nemulțumiți mai ales de explicațiile pe care (nu) le-au primit de la SC Rossal cu privire structura de calcul a noilor tarife pentru zonele de operare 2, 3 și 4, în ședința extraordinară de vineri, 31 ianuarie, se readuce în atenția plenului Consiliului Județean solicitarea de majorare a tarifelor pentru depozitul de la Girov. 

Noile tarife, așa cum arată proiectul de hotărâre, vor fi:

  • 112,62 lei + TVA pentru deșeurile municipale și asimilate acestora;
  • 128,44 lei + TVA pentru alte tipuri de deșeuri nepericuloase.

Contribuția pentru economia circulară este o taxă stabilită de Guvern, scopul fiind acela de încurajare a populației să colecteze selectiv deșeurile. Taxa se evidențiază separat pe factura pentru gunoiul menajer și nu rămâne la operatorul de salubritate sau la firma care administrează depozitul de la Girov, ci este obligatoriu transferată către Administrația Fondului pentru Mediu. Din această taxă se finanțează, ulterior, diverse programe de protejare a mediului.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

5 Comentarii

  1. Catinca Valeria

    Da sa ajuns in aceasta situatie de exemplu la comuna Horia BACIU VASILE un infractor care a luat bani pe proiecte de la Uniunea Europeana pentru gunoi,pentru modernizarea comunei si a satului sia bagat in buzunare acum platim consecintele acestui infractor in frunte cu CONSILIUL JUDETEAN NEAMT ARSENE .Consiliul judetean sa faca dovada pe ce baza mareste taxa .

    Răspuns
  2. Marius Tudose

    Cea mai scumpa apa,scumpti si gunoiu si ” prostii” platesc….!!

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.