O scrisoare pentru romașcani (editorial)

de | 06/02/2020 | Editorial, Local

Dis-de-dimineață… 07.45 trecute fix… Mă îndrept spre locul de muncă… vânt, frig… însă microbuzul care tranzitează orașul nostru nu se lasă așteptat. Urc, salut politicos, plătesc bilet (că doar “n-am mai plătitără o dată”). Șoferul, drăguț, pe lângă bilet îmi întinde un plic alb, frumos, din acela pe care îl primești la nunți când trebuie să dai darul… 

Mirată, întorc privirea și domnul șofer îmi confirmă că e pentru mine. Văd că și ceilalți călători primesc câte un exemplar. Toți ne întrebăm dacă în el sunt bani… Simultan cu plicul, suntem invitați să ne servim și cu “ziarul” local. Bun! Dar ce-i cu plicul, cu scrisoarea? Cine a pierdut scrisoarea? Sau scrisorile? Sau nu-s pierdute?  Expeditorul  e “persoană importantă! Nu poci să vă spui! Aveți puțintică răbdare!”

Deschid plicul, mă simt onorată (dar nu specială sau unică): “Dragi romașcani, …” citesc despre respect, despre realizări și despre schimbări legislative care au împiedicat desfășurarea activității autorităților locale, de investiții, de dotări de milioane de lei ale spitalului din oraș, despre condițiile bune de care au parte copiii noștri în școli (și pentru care unii dintre noi plătesc cu vârf și îndesat. Citez: “Sunt adeptul lucrului bine făcut.” Stop! Derulez… am mai auzit asta de o mie de ori prin noiembrie trecut… Monșer, chiar așa! Și hodoronc-tronc, zdronca-zdronca și clopoţei… îmi ţiuie urechile. Tăcere în jur… toată lumea citește scrisoarea… Unii se încruntă… alții o mototolesc… Ce mai, unii coboară, alții urcă și primesc același ,,pachet”cu mirarea citindu-li-se pe chip. 

Citesc în continuare: “Confort înseamnă ca fiecare cetățean să aibă acces la serviciile de utilitate publică, astfel încât…” Stop! Din nou! Dar de apă nu se amintește? Avem apă toată ziua și eu nu știu… parol! E vina mea că nu stau acasă și nici nu știu că s-a remediat problema apei! Sau apa nu intră la ,,confort”. Pardon! Numai vești bune în scrisorica asta! Bravo, dom’le! Așa mai zic și eu! Demn de “Răcnetul Carpaților”, nu alta! Dar… revenind la contemporaneitate, dacă această scrisorică s-a vrut ca o analiză SWOT, se pare că nu prea a respectat regulile; fiincă punctele slabe nu apar. Sau nu or fi existând, ce știu eu, un umil funcționar, pardon, săru ‘mâna conului Fănică și coanii Joițichii! Până una-alta, pun scrisoarea sub căciulă (că pălărie nu am) și mă întreb: “Vorba e… eu cu cine votez?”

* Primarul municipiului a trimis romașcanilor, conform HG 1723/2004, scrisoarea anuală privind activitatea din anul ce s-a încheiat și obiectivele pentru anul în curs.

Articol scris de Coca Cozma

4 Comentarii

  1. Vasile Maftei

    Probabil ca scrisoarea a fost realizata prin sponsorizare din partea firmei care o face pe postasul doar primeste niste subventii frumoase de la primarie !

    Răspuns
  2. Lucica Dima

    Mai bine făcea economie la hartie si anunta oamenii prin alte metode ca s-a rezolvat problema apei.

    Răspuns
  3. vacariu

    …Cam (h)alambicat editorialul…..(…sau asa zis ……!) …!

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.