Inițiativa civică “Roman. Un nou început”: dezbatere pe tema mobilității urbane (video)

de | 14/02/2020 | Local, Actualitate

Un proiect realizat pentru oraș, care poate fi continuat prin aportul tuturor cetățenilor și care are potențialul de a face din Roman un model în Regiunea Nord-Est în domeniul mobilității urbane. Aceasta este ceea ce propune echipa NextSpace prin “Roman. Un nou început”.

Lansarea proiectului a avut loc joi, 13 februarie, în sala de festivități a Primăriei municipiului Roman, în prezența presei, a societății civile, a reprezentanților mai multor instituții publice. Au participat, de asemenea, consilieri locali, parlamentari și reprezentanți ai partidelor politice, întrucât un proiect pentru dezvoltarea municipiului nu poate realiza fără implicarea celor care iau decizii la nivel de administrație locală și centrală. 

“Roman. Un nou început” este un proiect care pornește de la realitatea din teren și propune soluții pentru viitor. Am analizat informații cu privire la dezvoltarea economică a orașului, numărul victimelor din accidente rutiere, nivelul poluării – folosind informațiile instituțiilor publice și măsurători independente cu ajutorul unui flow conectat la o aplicație -, viteza de deplasare a șoferilor în oraș, calitatea infrastructurii pentru pietoni și traficul la nivel de autostradă din zona Roman – după cum arată informațiile oficiale de la CESTRIN – Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică, constituie organismul tehnic al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. 

Proiectul propune o regândire a mobilității urbane din Roman, care să pună accent pe toți participanții la trafic, nu doar pe șoferi: sensuri unice, piste pentru bicicliști, bandă exclusivă pentru transportul public în comun și pentru autospecialele de intervenție. Alternativele civilizate la deplasarea prin oraș cu autoturismul personal îi vor determina pe cetățeni să lase mai des mașina în parcare. Parcările sunt un capitol distinct al proiectului, propunerile fiind amenajarea de parcări etajate (inclusiv subterane), astfel încât spațiul teran să revină cetățenilor. 

Un autoturism ocupă aproximativ 15 metri pătrați pentru parcare și cam tot atat pentru manevre. Având în vedere provocarea geografică – un oraș între două râuri – Romanul se poate dezvolt pe verticală. Parcările etajate au avantajul de a fi spații moderne și supravegheate video, iar spatiile de deasupra acestor constructii pot fi gradini publice sau terenuri de sport. Orice municipiu are o axă verde, iar Romanul și-o poate crea prin unirea celor două mari puncte verzi ale orașului: Parcul Muncipial și Ștrandul. Această axă poate fi completată cu tuneluri verzi: tunelul verde delimiteză spațiile destinate participanților la trafic și creează o zonă de circulație agreabilă și sănătoasă în același timp.

George Grama – arhitect

O componentă importantă a acestui proiect se referă la digitalizare. 

Propunem crearea unei platforme ce interacționează cu cetățenii prin aplicația denumită de noi “Roman-in-Time”. Ce ar trebui să ofere această aplicație pentru a fi cu adevărat utilă cetățenilor și administrației locale, beneficiarul data-analytics din teren: să integreze toate soluțiile de transport, cu programul curselor de transport în timp real, cu posibilitate de achiziție călătorii, localizarea și costurile celorlalte soluții de mobilitate din proximitate; datele centralalizate să alcătuiască o hartă dinamică a poluării pe bază căreia pietonii și bicicliștii să-și poată alege traseele cele mai puțin poluante și să calculeze cantitatea de dioxid de carbon economisită în comparație cu conducerea mașinii personale. Să ofere posibilitatea de subînchiriere a locului de parcare rămas temporar liber de la cei care le-au închiriat pe termen lung – e un exemplu de gestiune eficientă a parcărilor din oraș. Stațiile de autobuz cu afișaj electronic și tehnologizate, car-sharing și ride-sharing sunt alte exemple de folosire a tehnologiei pentru o mobilitate urbană eficientă și mai puțin poluantă.” 

Bogdan Roman

Realizarea, cât mai rapid, a unui Plan de Mobilitate Urbană Durabilă (document fără de care nu se vor putea accesa bani europeni în cadrul financiar multianual următor), dar și includerea în comisia de circulație a Primăriei Roman a doi reprezentanți din partea societății civile sunt doar două solicitări pe care inițiatorii acestui proiect le au către administrația publică locală. 

Proiectul complet poate fi accesat pe site-ul mobilitate.nextspace.ro. În perioada următoare vor urma consultări și dezbateri cu romașcanii interesați de această tematică, urmând ca toate propunerile să ajungă, mai apoi, la reprezentanții Primăriei Roman. 

NextSpace este un grup de inițiativă civică format din cetățeni dornici de implicare. O parte dintre membrii echipei care au lucrat pentru proiectul “Roman. Un nou început” sunt: Teodora Baciu, Gabriel Baciu, George Grama și Bogdan Roman. 

Articol scris de inRoman.ro

Cotidian online independent.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.