Monitorizare inRoman.ro: Deputatul Rotaru vrea responsabilități legale pentru consultanții în construcții

de | 17/02/2020 | Monitorizare parlamentari, Județean

Județul Neamț are 11 parlamentari: trei senatori și opt deputați. În Senatul României sunt Emilia Arcan (PSD), Dan Manoliu (PSD) și Eugen Țapu Nazare (PNL). În Camera Deputaților nemțenii sunt reprezentați de: Dănuț Andrușcă (PSD), Iulian Bulai (USR), Corneliu-Mugurel Cozmanciuc (PNL), Neculai Iftimie (PSD), Laurențiu-Dan Leoreanu (PNL), Alexandru Rotaru (PSD), Viorel Stan (PSD), Ciprian-Constantin Șerban (PSD).Ce au făcut aceștia în sesiunea parlamentară septembrie – decembrie 2019? înRoman.ro continuă analiza bazată pe cifre oficiale a activității fiecărui parlamentar din județ. 

Alexandru Rotaru, deputat PSD, este vicepreședinte în Comisia pentru transporturi și Infrastructură, membru în Comitetul Director al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare și face parte din grupurile de prietenie cu Elveția, China și Germania. De asemenea, este președintele Comisiei de anchetă privind activitatea SC Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM SA în perioada 2007-2018.

Activitatea deputatului Alexandru Rotaru în sesiunea parlamentară septembrie – decembrie 2019:

  • 0 luări de cuvânt;
  • 0 interpelări/ întrebări;
  • 0 declarații/comunicate de presă;
  • are 12 propuneri legislative;
  • a votat de 119 de ori (vezi aici cum a votat la fiecare proiect în parte);
  • raportat la evidența votului electronic (voturi totale vs. voturi la care a participat), deputatul a avut o prezență de aproape 44%.

Printre inițitivele legislative susținute de Alexandru Rotaru se numără legea privind înăsprirea pedepselor pentru cei care apelează inutil numărul de urgență 112; modificarea Legii educației fizice și sportului astfel ca autoritățile locale să aibă obligația de a sprijini financiar sportul de performanță; modificarea Codului FIscal pentru ca sponsorizarea din partea firmelor să fie mai flexibilă; agresiunea asupra profesorilor și a cadrelor medicale să fie încadrată ca ultraj; modificarea grilei de salarizare pentru chimiști, biochimiști și biologi din sistemul sanitar.

O altă inițiativă legislativă se referă la modificarea legii privind calitatea în construcții. La acest moment, consultanții în construcții nu au responsabilități concrete în asigurarea calității și, prin urmare, nu pot fi trași la răspundere în cazul în care construcțiile nu respectă normele de calitate impuse de lege sau de contractul dintre dezvoltatorul imobiliar și beneficiar. Modificarea presupune includerea firmelor de consultanță în construcții în lista factorilor implicați în asigurarea cerințelor de calitate și introducerea unei noi secțiuni în lege, privind obligațiile și răspunderea firmelor de consultanță în domeniul amintit.

Declarațiile de avere și interese ale lui Alexandru Rotaru:

  • 2 terenuri intravilane în Cordun;
  • 1 casă în comuna Cordun;
  • are un credit în valoare de 63.000 de lei, scadent în 2021;
  • în 2018 a încasat 20.000 lei din dividente de la SC Drum Construct SRL;
  • asociat la SC Drum Construct SRL;
  • asociat la SC Condor SRL;
  • președinte executiv al PSD Roman;
  • deputat în Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Cât ne costă pe noi, cetățenii, prezența lui Alexandru Rotaru în Camera Deputaților?

Indemnizația netă a parlamentarului a fost, în luna noiembrie 2019, de 11.438 lei. La indemnizație se adaugă o diurnă și decontarea cheltuielilor cu transportul și cazarea.

Alexandru Rotaru are cabient parlamentar în sediul PSD Roman, pe strada Ștefan cel Mare, nr. 265.

VEZI ȘI: 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

2 Comentarii

  1. Vasile Maftei

    Dl deputat ar trebui sa fie la fel de preocupat si de calitatea lucrarilor de constructii, finantate din bani publici , pe care firma familiei le executa de-a lungul si de-a latul judetului Neamt !

    Răspuns
  2. Catinca Valeria

    Dupa ce vati facut plinul cu banii si cu lucrari de prosta calitate veniti acu ca vreti dreptate domnu ROTARU …………

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.