Monitorizare inRoman.ro: Senatorul Manoliu a votat pentru plafonarea dobânzilor la creditele persoanelor fizice

de | 19/02/2020 | Monitorizare parlamentari, Județean, Politică

Județul Neamț are 11 parlamentari: trei senatori și opt deputați. În Senatul României sunt Emilia Arcan (PSD), Dan Manoliu (PSD) și Eugen Țapu Nazare (PNL). În Camera Deputaților nemțenii sunt reprezentați de: Dănuț Andrușcă (PSD), Iulian Bulai (USR), Corneliu-Mugurel Cozmanciuc (PNL), Neculai Iftimie (PSD), Laurențiu-Dan Leoreanu (PNL), Alexandru Rotaru (PSD), Viorel Stan (PSD), Ciprian-Constantin Șerban (PSD).Ce au făcut aceștia în sesiunea parlamentară septembrie – decembrie 2019? înRoman.ro continuă analiza bazată pe cifre oficiale a activității fiecărui parlamentar din județ. 

Dan Manoliu, senator PSD, este membru în Comisia pentru transporturi și infrastructură, membru în Comisia comună pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara țării și membru în Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea, modificarea și completarea propunerilor legislative în materie electorală. De asemenea, este membru în grupurile de prietenie cu Croația, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și secretar al grupului de prietenie cu Portugalia.

Activitatea senatorului Dan Manoliu în sesiunea parlamentară februarie – iulie 2019:

  • 4 luări de cuvânt;
  • 6 declarații politice;
  • 1 întrebări/interpelări;
  • 10 inițiative legislative.

Site-ul Senatului nu permite centralizarea voturilor fiecărui senator, astfel că, spre deosebire de monitorizarea deputaților, la senatori nu se poate vedea de câte ori au votat. Totuși, dacă aveți răbdare, puteți căuta un anume vot al senatorului Dan Manoliu, fie prin introducerea unor cuvinte-cheie, fie prin introducerea unei anumite date.

Printre inițiativele legislative susținute de senatorul Manoliu este și cea privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive. Este vorba despre o inițiativă prin care instituțiile financiare nebancare să nu mai poată percepe dobânzi cu mult mai mari decât cele practicate de bănci. În forma adoptată de Senat, plafonarea dobânzilor înseamnă:

  • dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăși cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de refinanțare practicată de BNR;
  • în cazul creditelor de consum de până la 15.000 lei, suma totală de rambursat nu poate depăși dublul sumei împrumutate;
  • dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăși cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de refinanțare practicată de BNR.

Alte inițiative se referă la protejarea consumatorilor față de executările silite abuzive sau intempestive ori modificarea condițiilor de acordare a finanțărilor nerambursabile pentru firme noi, prin programul Start-Up Nation (introducerea de criterii privind educația, digitalizarea, protejarea mediului etc.).

Declarațiile de avere și interese ale lui Dan Manoliu:

  • 1 teren intravilan în comuna Cordun;
  • 1 casă în Cordun;
  • 2 apartamente în Roman;
  • bijuterii, obiecte de cult și ceasuri în valoare de 5.500 de euro;
  • 2 credite ce depășesc 100.000 lei;
  • membru în Asociația RLTU București;
  • președinte PSD Roman;
  • vicepreședinte PSD Neamț.

Cât ne costă pe noi, cetățenii, prezența lui Dan Manoliu în Senat?

Indemnizația netă a parlamentarului a fost, în luna octombrie 2019, de 11.438 lei. La indemnizație se adaugă o diurnă și decontarea cheltuielilor cu transportul și cazarea.

Dan Manoliu are birou parlamentar în sediu PSD Roman și ține audienție în fiecare sâmbătă (de la 10.00 la 13.00) și duminică (între 11.00 și 13.00). De asemenea, senatorul poate fi contactat la biroul de la Senat, din Calea 13 Septembrie, nr. 1-3, sector 5, Bucureşti, telefon: 021.312.03.78, fax: 021.312.37.36.

VEZI ȘI: 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

1 Comentariu

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.