Deputatul Cozmanciuc l-a adus pe ambasadorul Georgiei la Roman

de | 28/02/2020 | Județean, Politică

Ambasadorul Georgiei în România, Nikoloz  Nikolozishvili, a făcut joi după-amiază o vizită în municipiul Roman, onorând o invitație primită din partea deputatului Mugur Cozmanciuc. Parlamentarul nemțean este secretar al grupului parlamentar de prietenie cu Georgia și a planificat vizita în județul Neamț (vizită care va continua azi, cu întâlniri în Piatra Neamț) ca parte a întăririi relațiilor bilaterale. 

Ambasadorul Nikolozishvili a fost primit la Primăria Roman, iar la întâlnire au participat prefectul județului, senatorul Țapu, deputații Cozmanciuc și Leoreanu, primarul orașului, dar și consilieri locali, cadre didactice și câțiva oameni de afaceri. 

Este o onoare pentru noi că domnul ambasador face o vizită în județul Neamț, în municipiul Roman. Municipiul Roman are cel mai mare potențial de dezvoltare din județul Neamț, este cel mai atractiv pentru investiții. Este o carte de vizită susținută și consider că este o oportunitate bună ca, împreună cu Georgia, să conectăm oamenii de afaceri și să găsim căi de comunicare, intenții de dezvoltare a business-lor pe viitor. Ne dorim să extindem raporturile comerciale dintre cele două țări și cu afaceri în județul Neamț.

George Lazăr, prefectul județului Neamț

Romanul este un oraș istoric, dar are o notă de cosmopolitism. Noi spunem că toate drumurile trec prin Roman. Dovada este că foarte multe firme au venit aici și au deschis puncte de lucru. Eu cred că pot fi găsite puncte comune de dialog în ceea ce înseamnă schimburi culturale, educaționale între școli. Avem o  experiență foarte bogată aici, școlile sunt câștigătoare a multor proiecte. Știu că și Georgia este o economie emergentă, care caută și dorește să aibă parteneriate economice, cred că este loc de o colaborare care poate porni de la schimburi culturale, de la înfrățirea a două localități. 

Laurențiu Leoreanu, deputat PNL

Înainte de toate, aș vrea să-i mulțumesc domnului ambasador pentru această vizită aici. Consider că acest proiect pe care îl începeți este parte a demersurilor pe care le-ați avut de la începutul mandatului dumneavoastă, ca ambasador în România, de a cunoaște mai bine această țară, de a o apropia în relațiile de diplomație și de politică parlamentară între cele două țări. Consider că acest pas pe care l-ați făcut în județul Neamț, în Roman, face parte din continuitatea demersului pe care l-ați avut la Galați, pentru a cunoaște și a apropia și mediul economic și mediul cultural. Vreau să vă asigur că ați venit într-un loc și într-un județ care, la fel ca și Georgia, este într-o continuă dezvoltare și care, împreună cu o susținere reciprocă a celor două comunități pe care să le apropiați și să le înfrățiți, cum v-am propus, vom fi parte a unui proiect politic pe care dumneavoastră, în diplomație, să îl puteți promova ca un succes.

Mugur Cozmanciuc, deputat PNL

M-am bucurat să aflu că avem prieteni comuni – președintele Adunării Parlamentare OSCE este din Georgia. Sper ca acest prim pas, vizita dumneavoastră aici, să se materializeze în lucruri cât mai concrete: în înfrățirea orașelor, în cooperare economică. Știu că sunteți foarte dezvoltați în domeniul siderurgiei, în domeniul chimiei, în domeniul industriei textile, deci există oarecare similitudini; cu Roman, în special.

Eugen Țapu-Nazare, senator PNL

Reprezentantul Georgiei a vorbit celor prezenți despre dorința de integrare în UE și NATO și despre cum se pot ajuta reciproc cele două țări, având în vedere poziția geostrategică.

Înainte de toate, mă bucur mult să fiu aici, în Roman. Este pentru prima dată când vin aici și sunt încântat de inițiativa bunului nostru prieten, domnul deputat Cozmanciuc, să ne întâlnim și să vorbim direct. Nu doar cu autoritățile locale, ci și cu oameni de afaceri, profesori și oricine este interesat de relația Georgia – România. Între cele două țări sunt relații politice foarte bune. România susține cu tărie integritatea noastră teritorială și suveranitatea și, de asemenea, aspirațiile noastre cu privire la NATO și la Uniunea Europeană. 74% din populația Georgiei susține integrarea NATO și mai mult de 80% vrea integrarea în UE. Noi avem de gestioant multe provocări și georgienii au decis că familia din care facem parte este europeană. Ne considerăm europeni, suntem o țară creștină din anul 326 și de atunci Georgia se identifică ca parte a culturii și civilizației europene. Prin urmare, aspirațiile noastre pro NATO și UE au rădăcini adânci în istorie. Ne bucurăm că Georgia și România au convenit asupra unui acord strategic anul acesta, este planificat să îl semnăm în a doua jumătate a acestui an. Pentru noi, România este cea mai scurtă cale către UE, relațiile economice sunt foarte importante pentru noi. Facem demersuri pentru o cursă directă, cu feribotul, între porturile Poti și Batumi de la noi și Constanța. Pe de altă parte, noi suntem calea de intrare către regiunea caspică și Asia Centrală pentru România și alte țări din UE. Iar aceste regiuni au bogate resurse de energie. Suntem deschiși, suntem gata pentru cooperare și prietenie

E. S. Nikoloz  Nikolozishvili, ambasadorul Georgiei în România
vizita ambasador Georgia1
vizita ambasador Georgia2

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.