Un proiect a picat la votul CL de joi, dar nimeni nu și-a dat seama

de | 28/02/2020 | Administrație, Local

Votul pe repede-nainte din Consiliul Local Roman a fost întrerupt joi, de consilierul Constantin Holban. Social-democratul a ținut să precizeze, după ce s-au votat primele trei proiecte de hotărâre, că nu va participa la votul celorlalte șapte proiecte, care au fost introduse suplimentar pe ordinea de zi. 

Nu voi participa la vot și vreau să explic de ce fac aceasta: de vineri s-au afișat pe site-ul Primăriei cele trei proiecte pe care le-am votat. Luni ne-au anunțat că marți, la ora 14.00, avem ședința de comisii. Ne-am prezentat… doar la alea trei proiecte. Și ne trezim cu încă șapte. Le-am luat, le-am citit. În afară de proiectul șase care, într-adevăr, e mai complex, că este cu rectificare, de la care era de lucru mai elaborat, celelalte cinci se puteau face în maxim două ore. Adică puteau fi făcute ca să fie discutate la comisii, că nu era eva foarte greu. La ședința trecută, cu trei minute înainte ni s-au băgat mapele pe tabletă. Am înțeles și-atunci. Pentru Roman și romașcani, după cinci luni de chin cu apa, promițându-ne domnul primar că Romanul nu va fi penalizat, am votat din toată inima, cu toate că nu știu dacă e legală, pentru că ordinea de zi am primit-o în timpul ședinței. Am mai explicat: de câte ori am fost chemat, am venit. Dar când vezi cinci proiecte care puteau fi puse mai devreme…”

Constantin Holban, consilier local PSD

Primarul Lucian Micu a spus că o parte dintre solicitări au venit în cursul zilei de marți și că trimiterea proiectelor suplimentare cu o zi înainte nu e chiar atât de rău. 

Practica aceasta a proiectelor de hotărâre cu o zi înainte este una încă bună. Dacă vă uitați la Consiliul Județean, o să vedeți că acolo președintele CJ dă mapa cu proiectele suplimentare cu jumătate de oră înainte de ședință. Eu nu am auzit pe nimeni, cel puțin din zona dumneavoastră, să se plângă de acest lucru. Și nici nu am auzit să fie invocate motive de nelegalitate. Aș vrea să vă invitat pe fiecare să redactați un proiect de hotărâre cu raportul de specialitate și cu referatul de aprobare. Și după aceea să vă exprimați opinii cu cât de repede se scrie un proiect. 

Lucian Micu, primarul municipiului Roman

Când s-a trecut la vot, președintele de ședință nu și-a dat seama că unul dintre proiecte a picat la vot, fiindcă neparticiparea la vot a lui Constantin Hoban a însemnat că doar 14 consilieri au mai votat, în total fiind 15 prezenți. Și nici secretarul municipiului nu a spus nimic, deși acesta a precizat, la începutul ședinței, că “sunt necesare 15 voturi <pentru> – majoritate calificată – la punctul suplimentar 1”. Iar Constantin Holban a declarat: “Am spus că nu particip la votul proiectelor suplimentare.

Este vorba despre un proiect prin care Primăria trebuie să plătească despăgubiri unei familii care a renunțat la unul din apartamentele din fostul bloc cu bulină. Hotărârea a fost aprobată în 2019, dar acum trebuia modificată, din cauza unei erori materiale cu privire la valoarea lucrărilor de consolidare (expert a menționat că valoarea lucrărilor de consolidare este de 33.870 euro în loc de 32.991 euro).

La sfârșitul ședinței, primarul i-a ținut pe cei 15 consilieri în sală pentru a le prezenta un video cu raportul de activitate pe anul 2019. 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.