Problemele de la Spitalul Județean erau cunoscute de cel puțin un an. Inclusiv gândacii din bucătărie

de | 09/04/2020 | Sănătate, Județean

Ce s-a întâmplat în ultimele zile la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț este încă o dovadă că atunci când presa preia o problemă, autoritățile găsesc, ca prin minune, căi de a rezolva situații pe care, de altfel, le cunosc și le tolerează fără probleme. Un document ajuns la redacție arată concluziile unui control făcut la Spitalul Județean Neamț în martie 2019, adică în urmă cu un an. Dar atunci pacienții mâncau mâncarea adusă de cei dragi de acasă, iar decidenții politici au considerat că au alte priorități. Până la informațiile din raportul de control din 2019, se impune, însă, o scurtă contextualizare:

Oamenii care se ocupă de imaginea oamenilor politici din administrația județului au avut mult de muncă de duminică încoace. Duminică, 5 aprilie, presa din județ viralizează o fotografie cu micul dejun servit la Spitalul Județean Neamț: două felii de pâine, o felie mai grosuță de salam, un cub de unt și o cană de ceai. După-amiază apare un vieo în care vedem cum Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, îi ceartă pe angajații spitalului, de parcă ei ar fi alocat 13 lei/zi pentru meniul unui bolnav, nu Guvernul Dăncilă, în noiembrie 2018. 

Seara, după ce știrea este preluată de presa națională, la cină apare și carnea atât de rar prezentă în meniurile pacienților din spitale. Titrează excelent Libertatea, care spune: “Presa, al patrulea copan în stat”. 

Arsene cere conducerii spitalului (care-o mai fi, după ce schimbatul managerilor a devenit activitate de rutină) “să facă de urgență o solicitare către Consiliul Județean, pentru a asigura de la bugetul județului diferența necesară, astfel încât pacienții să beneficieze de un meniu suficient așa cum ne-am dori cu toții.”

Pe același ton imperativ, președintele CJ le cere liberalilor să ia atitudine: “Fac un apel către liberalii nemțeni, care sunt activi doar pe facebook, să trimită o cerere către Guvernul PNL al României, și să solicite creșterea sumelor alocate pentru hrana pacienților! Intrați și în teren, nu stați doar pe margine și criticați!”

Presa (cel puțin o parte) nu se lasă sedusă de agitația de 24 de ore a lui Arsene: “Film artistic cu Arsene aflând azi că pacienții din spital primesc zeamă chioară și orez! După 4 ani de mandat!”, scrie vestea.net.

Tot luni, prefectul George Lazăr îl acuză pe Arsene că pregătește un “tun” de câteva milioane de euro: “Ionel Arsene plătește 70.000 de euro pe un pat de spital modular in loc de 13.000 euro. Asta înseamnă 57.000 de euro plătiți în plus de dl. Arsene pe un pat într-un spital modular și vă rog sa faceți un calcul ce înseamnă 57.000 înmulțit cu 250 de paturi? Înseamnă milioane de euro plătiți în plus de dl. Arsene, din banii noștri, ai nemțenilor.” Este vorba de acel spital modular despre care s-a tot vorbit și pentru care s-au aruncat atâtea săgeți roșii și galbene: se dorește să fie făcut la intrarea în Iași (Lețcani), cu bani de la mai multe Consilii Județene și care ar trebui să trateze bolnavii de coronavirus.

Marți, președintele CJ Neamț răspunde acuzației și speră, astfel, să mute atenția de la problemele din Spitalul Județean Neamț, atacându-l direct pe prefectul George Lazăr. “Băiete, Ia-ți un pix și hârtie, ciulește urechile și închide gura! Hai să te învăț puțină administrație, că ești varză! Doar acum, și gratis! …Tunul de care vorbești este doar în capul tău mic!” 

Miercuri, prefectul George Lazăr anunță că a făcut un control la Spitalul Județean, împreună cu reprezentanții DSP Neamț și se declară “total nemulțumit” de ce a găsit la blocul alimentar al Spitalului: gradul mare de uzură regăsit în incintele blocului alimentar, uși și ferestre vechi din lemn care sunt greu de igienizat și dezinfectat, infectarea pereților și a structurilor locative, atât din blocul alimentar cât și în majoritatea corpurilor de clădire cu bacteria Pseudomonas spp – cunoscută și drept „Bacil Pioceanic”. 

Unitatea spitalicească a fost amendată cu 1.600 de lei, iar prefectul Lazăr a ținut să-i dea replica lui Arsene: “Dacă dumnealui ar fi fost atât de interesat de soarta pacienților din spital, lăsând la o parte problema hranei – acolo existând multe alte probleme, putea să reducă din multe cheltuieli ale instituției pe care o conduce sau chiar să le taie, precum evenimentele plătite din bani publici, promovări în presă, pentru care oferă sume considerabile, brandul turistic al județului, achiziții de tot felul, inclusiv de jante de aluminiu  în plină pandemie etc, ar fi putut economisi bani și ar fi putut astfel să-i folosească pentru a suplimenta alocația de hrană a bolnavilor din spital. Ionel Arsene nu s-a interesat de hrana de la spital nu s-a interesat niciodată de bucătăria spitalului, iar situatia de acolo a ajuns să fie una gravă din lipsa alocărilor bugetare, atât pentru norma de hrană, a dotărilor cu echipamente, cât și pentru igenizarea spațiilor. Dumnealui face în această perioadă doar propagandă heirupistă în loc să fi alocat fonduri asa cum prevede și ordonanța dată de Guvernul Dăncilă, care permitea să crească norma de hrană și nu a făcut-o…” 

Dincolo de toate aceste acuze reciproce, realitatea este că problemele la blocul alimentar de la Spitalul Județean se cunoșteau de acum un an, după un control al întregii unități spitalicești. Ce s-a constatat în martie 2019: 

  • Spațiile sunt străbătute de țevi de transport pentru agentul termic.
  • Tavanul este casetat, pe alocuri cu discontinuități (bucătăria rece, holul de intrare).
  • Pardoseala (gresia) și faianța prezintă fisuri, pereții sunt vopsiți și scorojiți (bucătăria rece).
  • Nu se asigură circuite funcționale corespunzătoare; nu se asigură obiecte sanitare în număr suficient.
  • Se păstrază cantități insuficiente de probe alimentare.
  • În spațiul de spălare veselă s-au găsit gândaci.
  • În camera de tranșare carne se taie/mărunțește zarzavatul cu ajutorul unui echipament vechi; rampa de aprovizionare este deteriorată.
  • Depozitul de alimente pentru o zi prezintă suprafețe neigienizate (frigidere, rafturi metalice, pereți,etc.)
  • Se utilizează Maxil Sept Ultrarapid pentru dezinfecția rapidă a suprafețelor care vin în contact cu alimentele, deși biocidul nu este avizat sanitar în acest sens.

Acuzele curg, cei din administrație arată acum, fiecare, că are dreptate… Probabil că vom mai asista la reacții controversate între personaje marcante ale județului nostru… Întrebarea corectă nu este cine va câștiga  meciul, ci ce va avea populația județului de câștigat de pe urma acestor confruntări.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.